Proiectul de lege de scădere a TVA la 0% pentru locuințe, servicii de publicitate, îngrășăminte și pesticide, promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea a fost adoptat de Senat și trimis spre dezbatere Camerei Deputaților, care este forul decizional. Senatorii din Comisia de buget au eliminat însă principala prevedere a proiectului de modificare a Codului Fiscal, aplicarea cotei 0 pentru tranzacțiile imobiliare, iar Guvernul nu și-a dat avizul său asupra noilor prevederi.
În forma inițială, înregistrată la Senat, proiectul prevedea aplicarea cotei 0 de TVA pentru persoanele fizice care își achiziționau locuință socială, inclusiv pentru terenul pe care locuința este construită. Totodată, aceeași cotă era aplicată pentru persoanele juridice și instituțiile care livrează clădiri cu destinația de cămin de bătrâni și pensionari, casă de copii sau centru de recuperare și reabilitare minori cu handicap.

Comisia de buget, finanțe a eliminat această prevedere, pe motiv că încalcă unele directive europene, astfel că tranzacțiillor imobiliare de acest fel li se va aplica, în conformitate cu Codul Fiscal, cota actual, de 5%.

Proiectul de lege mai prevede aplicarea cotei zero pentru serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media (Codul Fiscal stipulează, în acest domeniu, o cotă de 19%). De asemenea, se majorează plafonul de la care firmele sunt obligate să se înregistreze în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, de la 220.000 de lei la 300.000 de lei.

Inițiativa a fost votată cu unanimitate de voturi în Senat, pe 20 iunie, fără niciun vot împotrivă sau vreo abținere. Deși avizul Guvernului a fost solicitat încă din 28 februarie, Executivul nu l-a trimis. Avize favorabile au venit însă de la Consiliul Legislativ, de la Comisia pentru muncă și de la cea economică. Dacă va fi votat și în Camera Deputaților, proeictul va fi trimis, spre promulgare, președintelui Klaus Iohannis.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here