Prevederile Legii privind timbrul de mediu pare să aibă efecte nefaste asupra înmatriculărilor maşinilor second-hand şi a celor transferate de la companiile de leasing, la utilizatori, odată cu încheierea contractului.

Înmatriculările pentru astfel de autovehicule sunt blocate deoarece autorităţile solicită dovada plăţii unei taxe anterioare, însă Fiscul nu deţine o evidenţă nominală a acestor plăţi efectuate în anii trecuţi, potrivit datelor furnizate de Agenţia Mediafax.

* Acuzele aduse

Secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, dna. Adriana Ahciarliu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi că “prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa în vederea înmatriculării pentru că nu se poate lua uşor adeverinţa privind plăţile pentru taxele anterioare, deci înmatriculările sunt blocate. […]”

Reprezentanta a specificat faptul că, în acest sens, a fost luată legătura cu autorităţile implicate direct (ANAF, Administraţia Fondului de Mediu, Ministerul Mediului), însă Fiscul nu are o evidenţă a încasărilor anterioare, din punct de vedere tehnic, fapt care blochează procedura de înmatriculare.

Secretarul general a mai precizat şi faptul că  fiecare instituţie în parte cu care asociaţia a intrat în dialog a spus că nu este cea decidentă în această situaţie.

* Cum răspunde ANAF?

Ion Busuioc, director în cadrul ANAF, citat de aceeaşi sursă, a arătat că nu este responsabilitatea ANAF de a soluţiona problema şi instituţia nu se face vinovată de acest blocaj, prin inexistenţa unor evidenţe nominale a plăţilor anterioare, întrucât Fiscul n-a avut în timp obligaţia de administrare a acestor taxe, ci doar de colectare.

“Culpa nu aparţine ANAF pentru că legislaţia în timp nu a instituit obligaţia ca ANAF să înregistreze aceste plăţi, ci să încaseze prin trezorerii. Deci n-am avut obligaţia de administrare, iar contribuabilii nu au fost obligaţi să depună declaraţii că au efectuat acele plăţi, ci sumele s-au vărsat într-un cont comun, fiind taxe nenominale, deci nu ştim cine a plătit pentru taxa auto”, a declarat directorul.

Timbrul de mediu a fost reglementat prin OUG nr. 9/2013 şi Normele metodologice din 13.03.2013 aprobate prin Hotărârea nr. 88/2013. Poţi consulta integral actele normative pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Sursa: Mediafax

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here