Mai mulți parlamentari liberali propun abrogarea Legii split TVA (Legea nr. 275/2017 pentru aprobarea OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA), deoarece măsurile anticipate de Guvern pentru eficientizarea mecanismului de plată defalcată a TVA nu au avut efectele scontate.

“Guvenul a anticipat într-un mod eronat că această măsură va conduce automat la creșterea gradului de colectare a taxei pe valoare adăugată și la combaterea evaziunii determinate de existența unor diferenţe semnificative între TVA încasată la bugetul de stat și cea declarată în deconturi depuse de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA”, susțin inițiatorii propunerii legislative.

Parlamentarii vin și cu date concrete, impactul bugetar al acestei legi fiind unul nesemnificativ, iar încărcarea administrativă, birocratică asupra ANAF și asupra persoanelor impozabile este foarte mare.

De exemplu, Guvernul a prevăzut o creștere spectaculoasă a încasărilor din TVA de la 52.846.030 mii lei în 2017, la 61.308.200 mii lei, adică o creștere cu 8,46 miliarde de lei (peste 16%). După primele două luni ale acestui an, însă, execuția bugetară arată că veniturile din TVA au crescut cu doar 7,8% față de perioada similară a anului trecut, “iar ca urmare a contracției progresive a comerțului cu amănuntul, conform datelor INS din aprilie, este de așteptat ca rata de creștere a veniturilor din TVA să scadă și mai mult”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

“Articol unic. Legea nr. 275 din 27 decembrie 2017 pentr aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1036, din 28 decembrie 2017, se abrogă.”

Inițiativa legislativă a fost înregistrată pe 3 mai la Senat, prima cameră sesizată a Parlamentului.

Ai nevoie de OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here