Cititorii LegeStart au avut până acum ocazia să afle detalii importante despre Legea salarizării unitare și cine are cel mai mare salariu din învățământ conform mult așteptatei Legii-cadru nr. 153/2017.

În materialul de astăzi ne vom îndrepta atenția înspre prevederile Legii salarizării unitare pentru Culte, unde regăsim la prima privire că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este considerat egalul Președintelui Senatului la capitolul venituri lunare din bugetul de stat.

Dar, să începem cu începutul! Cât va câștiga un preot care are studii medii sau studii superioare conform noii grile prezentate de Legea salarizării unitare? Ei bine, să urmărim graficul de mai jos. (click pe imagine pentru deschiderea acesteia la format maxim)

2

 

Așadar, aflăm că un preot debutant cu studii medii va pleca de la 3550 de lei, iar un preot debutant cu studii superioare va plecat de la 3700 de lei, ajungând finalmente la 4000 de lei pe lună în anul 2022, conform Lege5.

Continuăm, axându-ne pe ceea ce ne interesează în principiu astăzi în acest material. Cât va câștiga șeful Bisericii Ortodoxe Române din bugetul de stat al țării?

Capture

 

Analizând textul legii putem deduce că Patriarhul BOR va avea un salariu de minimum 16.675 de lei pe lună brut garantat în plată, întrucât se încadrează la coeficientul de 11,5 privind banii cuveniți funcției ocupate.

Privind vom regăsi în tabelul de mai sus și următoarele categorii pentru care am calculat noi venitul lunar brut:
  • Arhiepiscop major, mitropolit BOR și Biserica Romano-Catolica: 15.225 de lei pe lună brut
  • Arhiepiscop, șef de cult: 15.225 de lei pe lună brut
  • Episcop, episcop-vicar patriarhal: 13.630 de lei pe lună brut
  • Episcop-vicar, episcop coajutor, episcop auxiliar, arhiereu-vicar: 13.050 de lei pe lună brut
Anexa Nr. 1, Capitolul III din Legea-cadru nr.153/2017 cunoscută publicului larg drept Legea salarizării unitare mai prevede și:
  • Art. 1.
    • (1) Statul român sprijină cultele, recunoscute potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată, la cererea acestora, pentru salarizarea personalului clerical.
    • (2) Personalul clerical care beneficiază de prevederile prezentei legi își păstrează statutul de angajat al cultului religios recunoscut.

Toate detaliile despre Legea salarizării unitare le puteți vizualiza AICI, însă puteți obține actul în format .PDF pentru a-l avea în permanență AICI sau vă puteți achiziționa un abonament Lege5 de AICI!

 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here