PSD a făcut public proiectul Legii salarizării, pentru dezbatere publică și opinii, astfel încât în următoarele două săptămâni să ajungă în Parlament. Pe lângă majorările de salarii pentru angajații de la stat din toate domeniile (vezi aici), documentul prevede înlocuirea tichetelor de masă cu indemnizații de hrană, la o valoare de 2 salarii minime brute pe țară. Societățile înființate special pentru emiterea tichetelor de masă vor fi grav afectate de această măsură, deoarece vor pierde “clienţii” din rândul bugetarilor.

Art. 44

„Se abrogă prevederile referitoare la acordarea tichetelor de masă salariaţilor din sectorul bugetar prevăzute de art. 1 din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă.”

Art. 18

„Ordonatorii de credite acordă indemnizaţii de hrană anuale la nivelul a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată”

Proiectul nu specifică impozitarea acestor noi indemnizații, de hrană, în actuala lege tichetele de masă fiind impozitate cu 16%.

În privința pensiilor, noua lege a salarizării prevede suspendarea temporară a actualizării, în funcție de majorarea salariilor și a pensiilor de serviciu, precum și a indemnizațiilor pentru limita de vârstă de care beneficiază deputații și senatorii, până la aplicarea integrală a prevederilor legii.

Art. 41

„Până la aplicarea integrală a prevederilor prezentei legi, se suspendă temporar actualizarea în funcție de majorarea salariilor a pensiilor de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari reglementată  de  alin. (5) al art. 731  din Legea nr. 215/2015, ale membrilor Corpului diplomatic și consular al României reglementată de alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015, ale judecătorilor și procurorilor reglementată de alin. (5) al art. 85 din Legea nr. 303/2004, ale  militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul Administrației Penitenciare reglementată de art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, precum și actualizarea indemnizației pentru limita de vârstă de care beneficiază deputații și senatorii, prevăzută  la  art. 49 alin. (6) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată.”

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Nu s-a strecurat o eroare in articolul dvs.?…daca se inlocuiesc tichetele de masa cu indemnizatia de hrana pentru personalul din sectorul bugetar ,cu ce este afectat sectorul privat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here