Începând de duminică, 21 mai 2017, intră în vigoare prevederile Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Prin măsuri precum vânzarea la preţ redus, donarea sau sponsorizarea produselor aflate aproape de expirare şi direcţionarea alimentelor expirate către transformarea în compost şi biogaz , operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să prevină risipa alimentară.
Prin risipă alimentară se înţelege situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare.
Măsurile de diminuare a risipei alimentare
Măsurile care trebuie luate de operatorii economici, respectând ierarhia de prevenire a generării deşeurilor alimentare, se referă la:
- măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;
- măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum;
- măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar ca urmare a înregistrării ANSVSA, cu obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, precum şi la etichetarea corespunzătoare;
- măsuri pentru direcţionarea subproduselor nedestinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, categoria a 3-a pentru consumul unor categorii de animale;
- măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost;
- măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
- măsuri privind dirijarea către o unitate autorizată de neutralizare a produselor rămase după parcurgerea etapelor de mai sus.
Operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociaţii, fundaţii şi întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, contra unei sume maxime de 3% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul comercianţilor, şi de 3% + TVA din preţul de producţie, în cazul producătorilor şi procesatorilor.
Asociaţiile şi fundaţiile pot comercializa alimentele oferite, cu maximum 25% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul preluării de la comercianţi, respectiv cu maximum 25% + TVA din preţul de producţie, în cazul preluării de la producători sau procesatori.
Amenzi aplicate
Potrivit Legii nr. 217/2016, încălcarea măsurilor prevăzute mai sus se sancţionează cu amendă contravenţională, diferenţiată în funcţie de tipul operatorului economic:
- amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, pentru microîntreprinderi;
- amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
- amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru întreprinderi mari.
Ai nevoie de Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
a Auchan erau doua vitrine lactate/ mezeluri cu asemenea produse la pret redus; fara rusine o spun ca de 2-3 ori pe luna ma aprovizionam bine de acolo, mai ales produse straine: branza cu mucegai, motzarela, etc si salamuri scumpe; erau multi necajiti care goleau vitrinele; sa stii ca nici dupa o luna de la expirare nu se simtea vreo alterare la produse; de vreo 2 luni le’au scos; am intrebat o cunostinta de acolo si mi’a spus ca s’au interzis, de aceea toate alimentele se aruca la gunoi !!!!! nici macar lucratorii nu au acces la ele