12 Noiembrie, 2019

Legea retrocedărilor a intrat în vigoare! Care sunt noile prevederi care se aplică?

Ieri, 20 mai 2013, a intrat în vigoare Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 278 din 17 mai 2013 şi reglementează cadrul legal al retrocedărilor, intervenind cu modificări asupra a două acte normative de o deosebită importanţă:

  • Legea nr. 10(r2)/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989;
  • Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

* Modificările asupra vechii legislaţii

În ceea ce priveşte Legea nr. 10/2001(r2), modificările nu ţin atât de mult de substanţă, ci intervin asupra unor termeni şi concepte utilizate în corpusul legislativ al actului:

  • noţiunea de „despăgubiri” este înlocuită cu cea de „măsuri compensatorii”;
  • este actualizată denumirea legii sub condiţiile căreia se aplică prevederile Legii nr. 10/2001(r2).
retroc1

Efectele produse asupra Legii nr. 247/2013 reprezintă abrogarea unor articole şi litere de articol.

retroc2

* Care sunt reglementările de bază din Legea retrocedărilor?

Legea nr. 165/2013 enunţă o serie de prevederi clare, încă de la început – imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură.

În situaţia în care restituirea în natură a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist nu mai este posibilă, singura măsură reparatorie în echivalent care se acordă este compensarea prin puncte.

Avem de-a face, aşadar, cu două elemente de bază – restituirea în natură şi compensarea prin puncte.

* Restituirea în natură

Restituirea în natură înseamnă restituirea imobilului preluat în mod abuziv; în ceea ce priveşte terenurile, reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament sau pe un alt amplasament.

După cum am precizat şi mai sus, imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, cu respectarea, însă, a unei condiţii esenţiale – proprietarii vor păstra destinaţia imobilelor retrocedate timp de 10 ani!

retrocedari1
Sursa foto: Lege5.ro

* Compensarea prin puncte – care sunt paşii?

  • în vederea acordării de măsuri compensatorii pentru imobilele care nu pot fi restituite în natură, entităţile învestite de lege transmit Secretariatului Comisiei Naţionale deciziile care conţin propunerea de acordare de măsuri compensatorii, întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii acestora şi documentele care atestă situaţia juridică a imobilului obiect al restituirii la momentul emiterii deciziei, inclusiv orice înscrisuri cu privire la construcţii demolate.
  • deciziile vor fi însoţite de înscrisuri care atestă imposibilitatea atribuirii în compensare totală sau parţială a unor alte imobile/bunuri/servicii disponibile deţinute de entitatea învestită de lege.
  • comisiile judeţene de fond funciar şi Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti pot propune Comisiei Naţionale soluţionarea cererilor de retrocedare prin acordare de măsuri compensatorii potrivit prezentei legi numai după epuizarea suprafeţelor de teren agricol afectate restituirii în natură, identificate la nivel local.
  • secretariatul Comisiei Naţionale, în baza documentelor transmise, procedează la verificarea dosarelor din punctul de vedere al existenţei dreptului persoanei care se consideră îndreptăţită la măsuri reparatorii.
  • evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a noii legi de către Secretariatul Comisiei Naţionale şi se exprimă în puncte.

Un punct are valoarea de un leu!

retrocedari3
Sursa foto: Lege5.ro

Numărul de puncte
se stabileşte după scăderea valorii actualizate a despăgubirilor încasate pentru imobilul evaluat.

Ulterior verificării şi evaluării, la propunerea Secretariatului Comisiei Naţionale, Comisia Naţională validează sau invalidează decizia entităţii învestite de lege şi, după caz, aprobă punctajul stabilit.

În cazul validării deciziei entităţii învestite de lege, Comisia Naţională emite decizia de compensare prin puncte a imobilului preluat în mod abuziv.

* Cum se poate urgenta soluţionarea cererilor de retrocedare?

Potrivit proaspătului act normativ, instituţiile publice au obligaţia de a soluţiona cererile formulate şi de a emite decizie de admitere sau de respingere a acestora, după cum urmează:

a) în termen de 12 luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr de până la 2.500 de cereri;

b) în termen de 24 de luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr cuprins între 2.500 şi 5.000 de cereri;

c) în termen de 36 de luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr de peste 5.000 de cereri.

Reţinem! Aceste termene se aplică de la data de 1 ianuarie 2014.

Dacă entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele de mai sus, persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa secţiei civile a tribunalului în a cărui circumscripţie se află sediul instituţiei, în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor.

Totodată, deciziile emise pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptăţită la aceeaşi instanţă judecătorească menţionată, în termen de 30 de zile de la data comunicării.

Reţinem! Cererile sau acţiunile în justiţie formulate sunt scutite de taxa judiciară de timbru.

***

Legea retrocedărilor nr. 165/2013 poate fi consultată integral pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Ovidiu
  septembrie 10 2013

  Se mai pot depune cereri de restituire pe L 10/2001 daca nu s-a facut nici un demers paan in prezent?

  • Răspunde
   Maria
   aprilie 27 2016

   rog sa stiu daca se mai pot solicita masuri compensatorii pentru un teren agricol. Precizez ca de 5 ani sunt in litigiu cu consiliile local/judetean Prahova si Barcanesti

 • Răspunde
  daniel
  octombrie 23 2013

  pina cind avem termen de depus actele de retrocedare.am citit legea dar nu am vazut nici un termen.

 • Răspunde
  constantin
  octombrie 23 2013

  se ai pot depune ceririle.si unde se depun.noi suntem din Craiova.judetul dolj

 • Răspunde
  octombrie 23 2013

  Bună ziua,

  Vă rugăm să adresaţi aceste nelămuriri personalului unei entităţi învestite de lege.

  Entităţile învestite de lege sunt precizate la art. 3 pct. 4 din Legea nr. 165/2013 (http://lege5.ro/Gratuit/gm3dcojzge/legea-nr-165-2013-privind-masurile-pentru-finalizarea-procesului-de-restituire-in-natura-sau-prin-echivalent-a-imobilelor-preluate-in-mod-abuziv-in-perioada-regimului-comunist-in-romania).

  Mulţumim.

 • Răspunde
  georgeta
  februarie 23 2014

  Va rog fff mult sa stiu care este sitiuatia dosarului nr. 5644/2006 25632/cc din 22 iunie 2007, pe numele de ONEA CONSTANTINA. vA MULTUMESC ASTEPT RASPUNS URGENT.

  • Răspunde
   februarie 24 2014

   Bună ziua,

   Aceste informaţii sunt deţinute doar de autoritatea la care aţi depus dosarul. Adresaţi-vă acestei autorităţi pentru mai multe informaţii.

 • Răspunde
  petre
  martie 12 2014

  Buna ziua cum pot intra in posesia unui istoric de rol,sau a unei schite (cv sa imi dovedeasca dreptul la propietate )

 • Răspunde
  Făgăraş
  aprilie 4 2014

  Am o întrebare şi anume: de unde să ştiu de care entitate aparţin, ca să evaluez care e perioada obligatorie de rezolvare?? Site-ul primăriei cu situaţia dosarelor este neschimbat şi neactualizat de aproape doi ani….!! Mulţumesc pentru un eventual răspuns lămuritor.

 • Răspunde
  manea
  aprilie 5 2014

  buna seara,va deranjez cu o intrebare.mama mea a avut o casa in c-ta.in anul 1977 le.au demolat.o,pe ei ia despagubit doar la imobil nu si la teren.mama mea a pierdut actele oare se poate face ceva sa.i despagubeasca acum?.problema este ca nu gasesc actele in original pentru acea casa.va multumesc.

  • Răspunde
   aprilie 6 2014

   Bună ziua,

   Nu puteţi face nimic fără un act doveditor.

   • Răspunde
    manea
    aprilie 7 2014

    multumesc pentru răspuns,nu are actul în original dar are copii după acel act.i.au rămas doar copiile. multumesc.

    • Răspunde
     manea
     noiembrie 11 2014

     buna ziua ,v.am mai pus o intrebare si multumesc ptr raspuns.referitor la acea casa care a fost demolata abuziv.am spus ca nu are actul casei in original.se poate face oare ceva daca are doar copiile acelui act?multumesc.

 • Răspunde
  Marinica
  aprilie 7 2014

  Buna ziua , parintii mei au avut o casa proprietate construita pe un teren de 512 m2 in intravilan aflat in proprietatea lor , casa a fost demolata iar terenul respectiv a fost trecut in propietatea statului in baza unui decret al Consiliului se Stat al RSR pe el fiind construit un bloc de locuinte. Pentru casa care a fost demolata parintele supravietuitor impreuna cu toti mostenitorii au primit despagubiri in sume banesti . In anul 1991 am solicitat Primariei Municipiului Braila sa ne despagubeasca pentru terenul pe care a fost construita casa parintesca si de care am fost expropiati acesta fiind trecut in proprietatea statului . In urma acestui demers am primit urmatorul raspuns : Prin prezenta va comunicam ca, Legea nr.18/1991 privind fondul funciar nu reglementeaza posibilitatea restituirii terenurilor trecute in proprietatea statului prin expropiere. Persoanele expropiate au fost despagubite conform Decretului nr.467/1979 pentru imobilul fost proprietatea lor format din teren si constructiile aferente. In anul 2001 a intrat in vigoare Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989; Tinind cont de raspunsul primit de la Primaria Municipiului Braila nu au mai facut niciun demers in priviinta primirii de despagubiri , acum cand va adresez aceasta intrebare tinand cont de noile prevederi legale din acest domeniu si anume daca acum se mai poate face vreun demers in vederea obtinerii de despagubiri materiale . Multi dintre fostii nostrii vecini de pe strada pe care am locuit au primit despagubiri materiale in functie de suprafata de teren pe care a avut-o in proprietate si de care a fost expropiati ilegal.

 • Răspunde
  Raluca
  iulie 18 2014

  Eu am castigat un dosar de retrocedare al instanta de fond a judecatoriei Buftea , cu inscrisuri doveditoare ,dar instanta de la Bucuresti , in apel ,nu amai tinut cont de nici un act . A respins tot demersul meu ,dand o hotarare definitiva in favoarea Pimariei Buftea. As dori sa o atac .

 • Răspunde
  ion
  august 30 2014

  sunt interesat de retocedarea unui teren in bucuresti in urma demolari in timpul regimului comunist detin actele necesare pentru dovedirea proprietatii ce se poate face
  in cazul acesta? va multumesc.

 • Răspunde
  gheorghe
  noiembrie 10 2014

  in momentul completari dosarului pe legea 10/2001 as dori sa stiu termenele legale pentru solutionare/ zile , luni , ani. va multumesc

 • Răspunde
  Mihai
  iulie 25 2015

  Bună ziua. Se mai mai pot depune ceva acte pt un teren intravilan expropriat fără despăgubire avem toate actele deo editorii a proprietății inițiale. Menționez ca pe acel teren sunt construite cam 7 blocuri.

 • Răspunde
  Ion
  ianuarie 3 2016

  Bună ziua , pentru despăgubirea unui teren , am câștigat în instanță, definitiv si irevocabil, am trimis dosarul la Agenția Națională de Restituire a Proprietăților ,în 2007, fără a primi vreun răspuns . Mai trebuie să fac vreun demers și unde ? Va mulțumesc ,

 • Răspunde
  Teodora Anca
  ianuarie 10 2016

  Bună ziua,
  Părinților mei si rudelor,i ar fi trebuit sa li se retrocedare 25,22 ha de pădure conform Legii 247 din 2005 modificata , pana la data de 01 01 2016. Menționez ca suprafață de teren forestier a fost validată în comisia locala a Primăriei Lunca Bradului.
  Va rog respectuos sa-mi transmiteți dacă mai este alt termen de retrocedare, adică dacă a fost data o prelungire a predării terenurilor forestiere.

 • Răspunde
  februarie 1 2016

  am cumparat casa evreiasca de la stat si acum am pierdut si casa si nici nu ma plateste casa a fost retrocedata,,.,.,,. daca puteti sami dati un sfat ,,.,(ce pot sa fac sau unde sa ma duc) sunt din satu mare ma numesc varga geta.,,. va multumesc anticipat.

 • Răspunde
  GHEORGHE
  martie 25 2016

  Buna ziua
  Dosarul nostru a ajuns la Comisia Centrala fiind indreptatiti pe cale testamentara.
  Comisia a identificat ca exista inca o persoana indereptatita la despagubire care apare pe cale de descendenta.
  Intrebarile noastre sunt:
  1.persoana nou aparuta mai poate depune notificare si sa deschida un nou dosar pe aceelasi imobil?
  2.persoana aparuta pe cale de descendenta va trebui sa faca actiune succesorala?
  Va multumesc
  Cu respect

 • Răspunde
  Mihai
  iulie 18 2016

  Pina cind pot depune Cerere pentru Retrocedarea unui teren agricol extravilan (2400 mp) ? Din decembrie 2015 am gasit un Testament. 0773924530 , lilusimiai@yahoo.com

  Va multumesc,
  (18 iulie 2016)

 • Răspunde
  Neculcea
  august 15 2016

  Buna ziua strabunicii au avut pamant in oras, bunicii au fost sa ceara despagubire pt acest pamant si au primit o suma mica de 1400 euro, parerea mea e ca au fost pacaliti in zona respectiva o bucata de pamant similara se vinde cu minim 20000 de euro, se mai poate face ceva? Sunt din Targoviste au luat despagubirea acum 2 ani. O zi buna!

 • Răspunde
  sincan
  aprilie 17 2017

  stie cineva sa imi spuna va rog,unde se gaseste cererea pt retrocedarea proprietatilor in primul an de la revolutie?mentionez ca in cerere s au trecut toate proprietatile dar nu avem titluri de proprietate pe toate,unde as putea verific cererea facuta in anii 90?

 • Răspunde
  LUBISCA
  iunie 26 2017

  Am un hectar de padure validat din anul 1998 dar primaria nu a voit nici pana in prezenta sa ma puna in posesie spunandu mi de fiecare data ca nu au timp sa intruneasca comisia. Va intreb pot sa i actionez in judecata si care este data limita deoarece se aude ca de la 1 iulie , ramane totul la decizia primarului.Dati mi o solutie cum sa i urgentezi.

 • Răspunde
  Ionut
  martie 4 2018

  Pentru mai multe detalii rog sunati la 0771185388
  Am nevoie de mai multe detalii
  Sau msg pe mail

Scrie un comentariu