Ieri, 20 mai 2013, a intrat în vigoare Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 278 din 17 mai 2013 şi reglementează cadrul legal al retrocedărilor, intervenind cu modificări asupra a două acte normative de o deosebită importanţă:

    • Legea nr. 10(r2)/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989;
    • Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

* Modificările asupra vechii legislaţii

În ceea ce priveşte Legea nr. 10/2001(r2), modificările nu ţin atât de mult de substanţă, ci intervin asupra unor termeni şi concepte utilizate în corpusul legislativ al actului:

    • noţiunea de „despăgubiri” este înlocuită cu cea de „măsuri compensatorii”;
    • este actualizată denumirea legii sub condiţiile căreia se aplică prevederile Legii nr. 10/2001(r2).

retroc1

Efectele produse asupra Legii nr. 247/2013 reprezintă abrogarea unor articole şi litere de articol.

retroc2

* Care sunt reglementările de bază din Legea retrocedărilor?

Legea nr. 165/2013 enunţă o serie de prevederi clare, încă de la început – imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură.

În situaţia în care restituirea în natură a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist nu mai este posibilă, singura măsură reparatorie în echivalent care se acordă este compensarea prin puncte.

Avem de-a face, aşadar, cu două elemente de bază – restituirea în natură şi compensarea prin puncte.

* Restituirea în natură

Restituirea în natură înseamnă restituirea imobilului preluat în mod abuziv; în ceea ce priveşte terenurile, reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament sau pe un alt amplasament.

După cum am precizat şi mai sus, imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, cu respectarea, însă, a unei condiţii esenţiale – proprietarii vor păstra destinaţia imobilelor retrocedate timp de 10 ani!

retrocedari1
Sursa foto: Lege5.ro

* Compensarea prin puncte – care sunt paşii?

    • în vederea acordării de măsuri compensatorii pentru imobilele care nu pot fi restituite în natură, entităţile învestite de lege transmit Secretariatului Comisiei Naţionale deciziile care conţin propunerea de acordare de măsuri compensatorii, întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii acestora şi documentele care atestă situaţia juridică a imobilului obiect al restituirii la momentul emiterii deciziei, inclusiv orice înscrisuri cu privire la construcţii demolate.
    • deciziile vor fi însoţite de înscrisuri care atestă imposibilitatea atribuirii în compensare totală sau parţială a unor alte imobile/bunuri/servicii disponibile deţinute de entitatea învestită de lege.
    • comisiile judeţene de fond funciar şi Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti pot propune Comisiei Naţionale soluţionarea cererilor de retrocedare prin acordare de măsuri compensatorii potrivit prezentei legi numai după epuizarea suprafeţelor de teren agricol afectate restituirii în natură, identificate la nivel local.
    • secretariatul Comisiei Naţionale, în baza documentelor transmise, procedează la verificarea dosarelor din punctul de vedere al existenţei dreptului persoanei care se consideră îndreptăţită la măsuri reparatorii.
    • evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a noii legi de către Secretariatul Comisiei Naţionale şi se exprimă în puncte.

Un punct are valoarea de un leu!

retrocedari3
Sursa foto: Lege5.ro

Numărul de puncte se stabileşte după scăderea valorii actualizate a despăgubirilor încasate pentru imobilul evaluat.

Ulterior verificării şi evaluării, la propunerea Secretariatului Comisiei Naţionale, Comisia Naţională validează sau invalidează decizia entităţii învestite de lege şi, după caz, aprobă punctajul stabilit.

În cazul validării deciziei entităţii învestite de lege, Comisia Naţională emite decizia de compensare prin puncte a imobilului preluat în mod abuziv.

* Cum se poate urgenta soluţionarea cererilor de retrocedare?

Potrivit proaspătului act normativ, instituţiile publice au obligaţia de a soluţiona cererile formulate şi de a emite decizie de admitere sau de respingere a acestora, după cum urmează:

a) în termen de 12 luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr de până la 2.500 de cereri;

b) în termen de 24 de luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr cuprins între 2.500 şi 5.000 de cereri;

c) în termen de 36 de luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr de peste 5.000 de cereri.

Reţinem! Aceste termene se aplică de la data de 1 ianuarie 2014.

Dacă entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele de mai sus, persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa secţiei civile a tribunalului în a cărui circumscripţie se află sediul instituţiei, în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor.

Totodată, deciziile emise pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptăţită la aceeaşi instanţă judecătorească menţionată, în termen de 30 de zile de la data comunicării.

Reţinem! Cererile sau acţiunile în justiţie formulate sunt scutite de taxa judiciară de timbru.

***

Legea retrocedărilor nr. 165/2013 poate fi consultată integral pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

1 COMMENT

    • rog sa stiu daca se mai pot solicita masuri compensatorii pentru un teren agricol. Precizez ca de 5 ani sunt in litigiu cu consiliile local/judetean Prahova si Barcanesti

  1. Va rog fff mult sa stiu care este sitiuatia dosarului nr. 5644/2006 25632/cc din 22 iunie 2007, pe numele de ONEA CONSTANTINA. vA MULTUMESC ASTEPT RASPUNS URGENT.

  2. Am o întrebare şi anume: de unde să ştiu de care entitate aparţin, ca să evaluez care e perioada obligatorie de rezolvare?? Site-ul primăriei cu situaţia dosarelor este neschimbat şi neactualizat de aproape doi ani….!! Mulţumesc pentru un eventual răspuns lămuritor.

  3. buna seara,va deranjez cu o intrebare.mama mea a avut o casa in c-ta.in anul 1977 le.au demolat.o,pe ei ia despagubit doar la imobil nu si la teren.mama mea a pierdut actele oare se poate face ceva sa.i despagubeasca acum?.problema este ca nu gasesc actele in original pentru acea casa.va multumesc.

  4. Buna ziua , parintii mei au avut o casa proprietate construita pe un teren de 512 m2 in intravilan aflat in proprietatea lor , casa a fost demolata iar terenul respectiv a fost trecut in propietatea statului in baza unui decret al Consiliului se Stat al RSR pe el fiind construit un bloc de locuinte. Pentru casa care a fost demolata parintele supravietuitor impreuna cu toti mostenitorii au primit despagubiri in sume banesti . In anul 1991 am solicitat Primariei Municipiului Braila sa ne despagubeasca pentru terenul pe care a fost construita casa parintesca si de care am fost expropiati acesta fiind trecut in proprietatea statului . In urma acestui demers am primit urmatorul raspuns : Prin prezenta va comunicam ca, Legea nr.18/1991 privind fondul funciar nu reglementeaza posibilitatea restituirii terenurilor trecute in proprietatea statului prin expropiere. Persoanele expropiate au fost despagubite conform Decretului nr.467/1979 pentru imobilul fost proprietatea lor format din teren si constructiile aferente. In anul 2001 a intrat in vigoare Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989; Tinind cont de raspunsul primit de la Primaria Municipiului Braila nu au mai facut niciun demers in priviinta primirii de despagubiri , acum cand va adresez aceasta intrebare tinand cont de noile prevederi legale din acest domeniu si anume daca acum se mai poate face vreun demers in vederea obtinerii de despagubiri materiale . Multi dintre fostii nostrii vecini de pe strada pe care am locuit au primit despagubiri materiale in functie de suprafata de teren pe care a avut-o in proprietate si de care a fost expropiati ilegal.

  5. Eu am castigat un dosar de retrocedare al instanta de fond a judecatoriei Buftea , cu inscrisuri doveditoare ,dar instanta de la Bucuresti , in apel ,nu amai tinut cont de nici un act . A respins tot demersul meu ,dand o hotarare definitiva in favoarea Pimariei Buftea. As dori sa o atac .

  6. sunt interesat de retocedarea unui teren in bucuresti in urma demolari in timpul regimului comunist detin actele necesare pentru dovedirea proprietatii ce se poate face
    in cazul acesta? va multumesc.

  7. in momentul completari dosarului pe legea 10/2001 as dori sa stiu termenele legale pentru solutionare/ zile , luni , ani. va multumesc

  8. Bună ziua. Se mai mai pot depune ceva acte pt un teren intravilan expropriat fără despăgubire avem toate actele deo editorii a proprietății inițiale. Menționez ca pe acel teren sunt construite cam 7 blocuri.

  9. Bună ziua , pentru despăgubirea unui teren , am câștigat în instanță, definitiv si irevocabil, am trimis dosarul la Agenția Națională de Restituire a Proprietăților ,în 2007, fără a primi vreun răspuns . Mai trebuie să fac vreun demers și unde ? Va mulțumesc ,

  10. Bună ziua,
    Părinților mei si rudelor,i ar fi trebuit sa li se retrocedare 25,22 ha de pădure conform Legii 247 din 2005 modificata , pana la data de 01 01 2016. Menționez ca suprafață de teren forestier a fost validată în comisia locala a Primăriei Lunca Bradului.
    Va rog respectuos sa-mi transmiteți dacă mai este alt termen de retrocedare, adică dacă a fost data o prelungire a predării terenurilor forestiere.

  11. am cumparat casa evreiasca de la stat si acum am pierdut si casa si nici nu ma plateste casa a fost retrocedata,,.,.,,. daca puteti sami dati un sfat ,,.,(ce pot sa fac sau unde sa ma duc) sunt din satu mare ma numesc varga geta.,,. va multumesc anticipat.

  12. Buna ziua
    Dosarul nostru a ajuns la Comisia Centrala fiind indreptatiti pe cale testamentara.
    Comisia a identificat ca exista inca o persoana indereptatita la despagubire care apare pe cale de descendenta.
    Intrebarile noastre sunt:
    1.persoana nou aparuta mai poate depune notificare si sa deschida un nou dosar pe aceelasi imobil?
    2.persoana aparuta pe cale de descendenta va trebui sa faca actiune succesorala?
    Va multumesc
    Cu respect

  13. Buna ziua strabunicii au avut pamant in oras, bunicii au fost sa ceara despagubire pt acest pamant si au primit o suma mica de 1400 euro, parerea mea e ca au fost pacaliti in zona respectiva o bucata de pamant similara se vinde cu minim 20000 de euro, se mai poate face ceva? Sunt din Targoviste au luat despagubirea acum 2 ani. O zi buna!

  14. stie cineva sa imi spuna va rog,unde se gaseste cererea pt retrocedarea proprietatilor in primul an de la revolutie?mentionez ca in cerere s au trecut toate proprietatile dar nu avem titluri de proprietate pe toate,unde as putea verific cererea facuta in anii 90?

  15. Am un hectar de padure validat din anul 1998 dar primaria nu a voit nici pana in prezenta sa ma puna in posesie spunandu mi de fiecare data ca nu au timp sa intruneasca comisia. Va intreb pot sa i actionez in judecata si care este data limita deoarece se aude ca de la 1 iulie , ramane totul la decizia primarului.Dati mi o solutie cum sa i urgentezi.

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici