Legea reducerii pedepselor cu închisoarea, votată în Parlament

Traian Dobre
09 mai 2017 2 min read
Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind executarea pedepselor care stabilește ca deținuții să beneficieze de reducerea perioadei de detenție cu 6 zile, la fiecare 30...

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind executarea pedepselor care stabilește ca deținuții să beneficieze de reducerea perioadei de detenție cu 6 zile, la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare.

Deputații au votat, cu 175 voturi „pentru”, 85 „împotrivă” şi 20 abţineri, forma adoptată de Comisia juridică privind proiectul de modificare și completare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Varianta propusă de guvern era ca la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, să se scadă 3 zile din executarea pedepsei, nu 6 zile.

Art. 551 va avea următorul cuprins:

„(1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.”

Potrivit prevederilor, condițiile necorespunzătoare sunt următoarele:

  • cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă;
  • lipsa accesului la activităţi în aer liber;
  • lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie;
  • lipsa temperaturii adecvate a camerei;
  • lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi a cerinţelor de igienă;
  • existenţa infiltraţiilor umezelii mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Nu se consideră executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare ziua sau perioada în care persoana a fost internată în infirmerii din cadrul locurilor de detenţie, în spitale din reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a MAI, a Ministerului Sănătăţii. De asemenea, prevederile nu se aplică în situațiile în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Noile modificări ale legii se vor aplica pentru deținuții care au avut de ispăşit pedepse din 2012 până în prezent. Votul deputaților a fost final, astfel că legea va merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Ai nevoie de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b