Legea privind venitul global pe gospodărie va fi amânată cu cel puțin un an, a anunțat președintele PSD, Liviu Dragnea, într-o emisiune televizată. Actul normativ nu este stabilit nici măcar la nivel de draft, astfel că intrarea sa în vigoare ar putea avea loc abia din 2019.
Este posibil ca plata taxelor și impozitelor să se poată face online până atunci, astfel că nu ar mai fi nevoie de angajarea și plata, bineînțeles, a mii de consultanți fiscali în toată țara.
“Mai sunt două chestiuni legate de capacitatea administrativă, logistică și informatică a ANAF, este o problemă. Altă problemă o reprezintă necesarul de 30 și ceva de mii de consultanți fiscali. S-ar putea să luăm decizia să nu mai folosim consultanți fiscali și să amânăm cu un an, adică să intre în vigoare din 2019 practic, perioadă în care să informatizăm administrația și omul să nu mai fie nevoit să aibă acei consultanți fiscali, pentru că va primi prin sistem informatic formularele pe care să le trimită înapoi și să-și plătească și taxele și impozitele”, a mai explicat Liviu Dragnea.
De asemenea, pe lângă informatizarea administrației, trebuie luată în calcul și compatibilitatea sistemelor informatice, pentru că administrațiile locale sunt sistematizate într-un fel, iar instituțiile statului, în altul, softurile diferite nedând posibilitatea unei uniformizări.
Introducerea venitului pe gospodărie este un sistem nou la care nu se va renunța, conform programului de guvernare, a reiterat președintele PSD.
Ministrul de Finanțe anunțase, în luna aprilie, că s-a pregătit un draft de lege privind modul de impozitare a veniturilor salariaților, prin scăderea cotei unice de la 16% la 10%, dar și revenirea la impozitarea pe gospodărie, venitul global al unei familii. Odată cu modificările la impozitările din Codul Fiscal, ar urma să apară însă și un sistem de deduceri fiscale, astfel încât contribuabilii să își recupereze banii plătiți pentru sănătate, educația copiilor sau vacanțele petrecute în țară.