Legea prevede acum că pe perioada stării de urgență, părinții care au copii de până la 12 ani au dreptul, unul din familie, la zile libere pentru supravegherea copiilor.

Proiectul adoptat prevede că nu doar în perioada pandemiei, ci pe toată durata vacanțelor școlare, părinții vor beneficia de plata de la stat a salariului, în sumă de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, intrată în vigoare de o lună, care prevede condițiile de acordare a zilelor libere pentru părinți pe perioada pandemiei, a fost amendată de Comisia de muncă din Camera Deputaților, care a extins acordarea de zile libere unui părinte și după încetarea stării de urgență, până la încheierea anului școlar.

Astfel, ”prin excepție, în anul 2020”, prevederile privind zilele libere ”se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, stabilește forma adoptată de Parlament. Proiectul va fi trimis spre promulgare președintelui țării.

Celelelalte prevederi nu au fost modificate, astfel că pentru a beneficia de ajutorul de la stat, părintele trebuie să declare că locul său de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Persoanele au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută. În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de astfel de zile libere.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here