Legea nr. 141/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale este în vigoare de la 29 mai 2023. Aceasta introduce infracţiuni pentru care se pot deschide dosare penale. 

Aşadar, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă operarea oricărei instalaţii sau instalaţii de ardere, instalaţii de incinerare a deşeurilor ori instalaţii de coincinerare a deşeurilor cu încălcarea prevederilor art. 4 alin. (1), dacă aceasta a fost de natură să pună în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală ori vegetală, sau continuarea activităţii după ce s-a dispus aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare de suspendare a activităţii.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea după aducerea de modificări substanţiale în sensul art. 3 lit. i) a oricărei instalaţii ori instalaţii de ardere, instalaţii de incinerare a deşeurilor sau instalaţii de coincinerare a deşeurilor, fără a deţine autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu care să includă şi condiţii de funcţionare corespunzătoare respectivelor modificări.

În cazul infracţiunilor prevăzute, suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică este cuprinsă între 1.000 lei şi 25.000 lei.

De asemenea, prin noua lege sunt majorate toate amenzile, acum esle vor începe de la 50.000 lei şi ajung până la 500.000 lei

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here