Legea nr. 295/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 întră în vigoare astăzi, 24 decembrie 2021.

Astfel, firmele care ignoră restricţiile stabilite de autorităţi în contextul stării de alertă  nu vor primi doar amenzi ci riscă şi suspendarea activităţii pentru 15 zile. În cazul în care autorităţile au suspendat activitatea dar firma continuă să funcţioneze, va trebui să se închidă pentru 30 de zile.

Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Potrivit legii, în cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenţiei prevăzute la art. 65 lit. q), de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea contravenţională principală prevăzută la art. 66 lit.  b), agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f).

Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare  se materializează prin afişarea de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: «Acest spaţiu este închis temporar, până la data de . . . . . . . . . . inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19.»

În cazul în care operatorul economic nu respectă sancţiunea contravenţională complementară, orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenţiei prevăzute la art. 65 lit.q) aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

În cazul în care constată săvârşirea contravenţiei prevăzute la art. 65 lit. r), pe lângă sancţiunea contravenţională principală prevăzută la art. 66 lit. c), agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f).

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here