Termenul de valabilitate al pașapoartelor simple electronice va fi prelungit de la 5 la 10 ani, conform noii legi adoptate de Parlament, care a fost trimisă spre promulgare președintelui țării. Intrarea în vigoare se va face în 30 de zile de la publicare.

O altă modificare importantă va fi cea referitoare la pașapoartele temporare, cu valabilitate de 1 an, care se vor elibera în cazul unei urgențe dovedite, într-un termen de doar 3 zile. Paşapoartele simple temporare vor fi eliberate doar în condiţii stricte, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, pentru care trebuie aduse acte doveditoare care să ateste urgenţa deplasării în străinătate.

Ministerul de Interne a anunţat luarea unor măsuri de organizare a activității, astfel încât să se evite aglomerația la ghișee, așa cum se întâmplă la fiecare început de vacanță. Astfel, în București, într-unul din mall-urile din sectorul 3, va fi deschis un centru nou pentr eliberarea pașapoartelor, a documentelor de călătorie sau a permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare.

Alte măsuri administrative anunțate de MAI vor fi:

  • introducerea posibilității de plată la CEC a taxelor pentru pașapoarte, permise și plăcuțele de înmatriculare;
  • prelungirea programului de lucru în județele unde se înregistrează un număr mare de cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie;
  • delegarea sau detașarea de personal;
  • deschiderea unor noi ghișee sau puncte de lucru.

Conform noului act normativ adoptat la sfârșitul lunii mai, termenul de valabilitate a paşaportului simplu electronic a fost extins de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Valabilitatea paşaportului simplu electronic va fi în continuare de 3 ani pentru cei care nu au împlinit 12 ani şi de 5 ani pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.

Prin emiterea acestui act normativ s-a urmărit fluidizarea activităţii serviciilor de paşapoarte, prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor.
 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here