Pensiile publice vor fi afectate de modificări semnificative începând cu toamna acestui an, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 360/2023). Această lege aduce schimbări în ceea ce privește perioadele asimilate stagiilor de cotizare. Printre acestea se numără eliminarea din lista actuală a perioadelor asimilate în care un asigurat a beneficiat de pensie de invaliditate.
Definiția perioadelor asimilate este extinsă de noua lege, astfel încât ele sunt considerate acum „perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public”
Conform Legii 263/2010, există schimbări legate de lista perioadelor considerate perioade asimilate. Astfel, vor fi eliminate perioadele în care asiguratul a beneficial de pensie de invaliditate.
În sistemuld de pensii, potrivit Legii 360/2023, perioadele asimilate includ acum situații precum: urmarea cursurilor de învățământ universitar, serviciul militar, beneficierea de indemnizații de asigurări sociale între 2001 și 2006, concediul pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale între 2005 și 2006, precum și concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi sau trei ani în cazul copilului cu handicap, începând cu 2006.
De asemenea, noua lege prevede că asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel. Aceste perioade asimilate se valorifică numai dacă nu se suprapun cu stagii de cotizare și sunt utilizate pentru obținerea unei categorii de pensie conform noilor prevederi.
În plus, legea aduce ajustări și în ceea ce privește gradele de invaliditate, redefinindu-le pentru a permite desfășurarea unor activități și cumulul pensiei cu veniturile generate de acestea.
Vezi aici Legea Pensiilor 360/2024
Vezi aici Legea 263/2010
Vezi aici alte articole despre pensii
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
