Legea internshipului: Câţi bani vor primi şi cât vor munci internii?

Elena Hogaş
13 iunie 2017 4 min read
Potrivit expunerii de motive, prin acest act normativ se doreşte integrarea persoanelor pe piața muncii prin crearea de oportunități de pregătire teoretică și practică pe parcursul unei perioada de maxim 6 luni...

După cum deja a fost anunţat de către Guvern la sfârşitul lunii trecute, internshipul va fi reglementat printr-o lege specială, care a fost pusă recent în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Potrivit expunerii de motive, prin acest act normativ se doreşte integrarea persoanelor pe piața muncii prin crearea de oportunități de pregătire teoretică și practică pe parcursul unei perioada de maxim 6 luni.

Proiectul de lege reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, din acesta prezentându-vă în continuare cele mai importante prevederi.

Organizarea programului de internship

În primul rând, programele de internship pot fi organizate de persoana juridică sau instituția/autoritatea publică care are încadrați cel puțin 5 salariați.

Pe parcursul unui an calendaristic, în funcție de numărul de salariați, organizația gazdă poate încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al acestora.

De asemenea, potrivit art. 4 din proiectul de lege, programul de internship se organizează pe parcursul întregului an calendaristic.

Contractul de internship

În ceea ce priveşte durata contractului de internship, acesta se încheie pe o durată de cel mult 6 luni, fără posibilitatea prelungirii.

Între intern și organizația gazdă nu pot fi încheiate mai mult de un contract de internship iar încheierea unui contract de internship în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă pentru efectuarea activității respective este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute.

Reţinem şi faptul că perioada în care internul a desfăşurat activitatea în baza contractului de internship se consideră vechime în muncă, și, după caz, vechime în specialitate, în funcție de tipul activității.

ATENŢIE! Nu pot încheia contract de internship:

  • organizațiile gazdă care au mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele care doresc să încheie contract de internship;
  • organizațiile gazdă la care calitatea de administrator/asociat este deținută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat față de alți angajatori/organizații gazdă cu care persoanele au mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu sau au încheiat contracte de internship;
  • organizațiile gazdă care se află în stare de insolvență;
  • organizațiile gazdă care, în ultimele 12 luni, au redus numărul de salariați ca urmare a concedierilor colective sau a reorganizării activității;
  • persoanele juridice care au obligația, potrivit legii, de încadrare în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ.

Plata şi programul de lucru al internului

Internul are dreptul la o indemnizație lunară netă de internship, din partea organizației gazdă, egală cu cel puțin 50% din echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, adica minim 725 lei în acest moment.

Referitor la programul de lucru, activitatea unui intern este de 6 ore pe zi, în regim de maxim 30 de ore pe săptămână, timp de cinci zile urmate de două zile consecutive de repaus.

ATENŢIE! Este interzisă efectuarea de ore suplimentare!

Organizația gazdă are obligația de a ține evidența timpului în care internul își desfășoară activitatea din cadrul programului de internship, la locul de munca in care se desfășoară activitatea specifica, precum și obligația de a prezenta această situație organelor de control, ori de câte ori este solicitată.

Îndrumătorul din cadrul programului de internship

Pe perioada programului de internship, internul se obligă să presteze activitățile prevăzute în contract pentru/sub autoritatea organizației gazdă, persoană juridică sau instituție/autoritate publică, sub directa coordonare a unui îndrumător.

Acesta din urmă va fi desemnat de conducătorul organizației gazdă, dintre salariaţii calificaţi, cu o experiență de cel puțin 2 ani în domeniul de activitate în care urmează să se desfășoare programul de internship.

Un îndrumător poate asigura formarea, în același timp, pentru cel mult 3 interni iar exercitarea activităţii îndrumătorului se include în programul normal de lucru al acestuia.

Proiectul de act normativ stabileşte că nu poate avea calitatea de îndrumător salariatul care se află în următoarele situații:

  • a fost sancţionat cu una dintre sancţiunile disciplinare prevăzute în Codul muncii, iar aceasta nu a fost radiată, în condițiile legii;
  • are calitatea de soţ, soţie, afin ori rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu internul.
Ai nevoie de Codul Muncii? Îl poți obține în variantă actualizată în format PDF sau MOBI de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo