Camera Deputaților a adoptat cu 214 voturi, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care se reglementează interzicerea şi amendarea oricăror forme de hărţuire sexuală sau psihologică, atât în public, cât şi în privat. Legea hărţuirii stradale a fost pusă în dezbatere încă de anul trecut, însă faţă de forma sa iniţială a suferit o serie de modificări în ambele camere ale Parlamentului, cea mai importantă constând în diminuarea amenzilor.
Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi a fost argumentată de datele care arată numărul mare de astfel de fapte:
“Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă.”
Astfel, valorile amenzilor contravenționale sunt cuprinse între 3.000 și 10.000 lei, deși în forma inițială a proiectului adoptat de Senat, în luna aprilie, sancțiunile pentru orice formă de hărțuire erau cuprinse între 3.000 și 100.000 de lei, așa cum Legestart a anunțat aici.
De altfel, Comisia pentru egalitatea de șanse din Camera Deputaților, la propunerea căreia s-a micșorat plafonul superior al amenzilor, susține, în raportul de înlocuire al proiectului, că “scopul legiuitorului nu este unul punitiv, ci preventiv, și de aceea este necesară adaptarea valorii amenzii contravenționale la un prag care să reflecte această intenție.”
Contravențiile pot fi constatate, în aceste situaţii, de angajaţii Ministerul Afacerilor Interne, respectiv ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali.
Proiectul de lege, inițiat de un parlamentar neafiliat și votat de colegi din toate formațiunile politice, va fi trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.
Ai nevoie de Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!