Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice – cunoscută şi ca Legea falimentului personal – a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 (după o amânare de doi ani), dar nu se ştie încă sigur dacă prevederile pot fi implementate din cauza unor aparente probleme legate de înfiinţarea şi funcţionarea comisiilor de insolvenţă.

Termenul de intrare în vigoare a legii falimentului personal a fost prorogat de trei ori, pe parcursul a doi ani:

  • până la data de 31 decembrie 2016, prin OUG nr. 62/2015;
  • până la data de 1 august 2017, prin OUG nr. 98/2016;
  • până la data de 1 ianuarie 2018, prin OG nr. 6/2017.

Care sunt problemele?

Ministerul Economiei anunțase, în urmă cu doi ani, că pentru aplicarea acestei legi trebuie înființate comisiii de insolvență în toate unitățile teritoriale, unde cetățenii pot depune cererile pentru intrarea în insolvență personală. Aceste comisii ar presupune, conform reprezentanților ministerului Economiei, cel puțin încă 2.000 de angajați la nivelul Registrului comerțului, instanțelor și ANPC.

Legea nr. 151/2015, art. 44, alin. (7):

“Organizarea și funcționarea comisiei de insolvență, la nivel central și teritorial, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, prin Ministerul Economiei.”.

Astfel, deşi Guvernul a anunţat anul trecut că s-a adoptat Hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Comisiilor de insolvenţă, iar Comisia la nivel central este funcţională, până acum nici Executivul şi nici ANPC nu au publicat adresa respectivei comisii şi datele de contact ale acesteia, necesare pentru a se depune cererile privind intrarea în insolvenţă. În plus, potrivit bancherul.ro, nu se ştie nici dacă au fost înfiinţate comisiile de insolvenţă la nivelul judeţelor, care trebuie să funcţioneze în cadrul structurilor teritoriale ale ANPC.

Procedura insolvenţei persoanelor fizice

Conform legii, persoana fizică ce nu își mai poate achita datoriile depune o cerere la comisia de insolvență din județul în care își are domiciliul (sau viză de reședință valabilă cel puțin pentru ultimele 6 luni). Solicitările pot fi trimise prin poștă sau pe e-mail, cu semnătură certificată și confirmare de primire.

Persoana fizică poate cere insolvența personală dacă datoriile sale către bănci sau creditori au o întârziere mai mare de 90 de zile și o valoare mai mare decât 15 salarii minime pe economie (15 x 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018 = 28.500 de lei).

După anunțarea falimentului personal, toate măsurile de executare silită și dobânzile de penalizare se suspendă, iar comisia de insolvență trebuie să dea răspuns, în termen de 30 de zile, cu privire la acceptarea/refuzul cererii de insolvență. Eventualele contestați cu privire la aceste decizii ale comisiilor se depun la judecătorii, conținutul deciziilor fiind publicat în Buletinul procedurilor de insolvență – Secțiunea “Debitori – persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi”.

În termen de 5 zile de la data primirii cererii va avea loc o şedinţă de ascultare a debitorului, apoi se va întocmi planul de rambursare a creditului, prin procedură simplificată sau prin lichidare de active:

  • planul de rambursare a datoriilor pe o perioadă de maxim 5 ani, care poate fi prelungit încă un an, procedură derulată prin comisia de insolvență
  • lichidarea activelor, care se face prin intermediul instanțelor de judecată
  • insolvența simplificată este valabilă în cazul persoanelor cu capacitatea de muncă dimiuată sau cele aflate la vârsta de pensionare.

Așa cum Legestart a anunțat aici, comisia de insolvenţă va lua în calcul criteriile detaliate în normele metodologice adoptate anul trecut:

  • valoarea coşului lunar de consum, particularităţi de ordin financiar, structura pieţei forţei de muncă,
  • valoarea minimă a cheltuielilor profesionale şi/sau de şcolarizare, cheltuielile minime legate de funcţionarea şi întreţinerea unui vehicul indispensabil,
  • preţul utilităţilor, al alimentelor şi produselor de bază,
  • componenţa şi structura familiei debitorilor, cheltuieli minime determinate de creşterea, îngrijirea şi educarea copilului aflat în întreţinerea debitorului,
  • existenţa sau inexistenţa unor situaţii speciale de sănătate care ţin de integritate fizică, existenţa unor eventuale handicapuri fizice sau de altă natură.

Ai nevoie de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here