Legea dării în plată, modificată faţă de forma iniţială, a fost votată în urmă cu puţin timp în Camera Deputaţilor, după ce fusese adoptată şi de senatori, cu unanimitate de voturi. Legea dării în plată prevede ca persoanele care au credite pentru locuințe să cedeze bunurile ipotecate către bănci, dacă nu mai au cu ce plăti împrumuturile.

Nota autorului: Aflată în dezbatere încă de la sfârşitul anului trecut, legea a fost trimisă înapoi în Parlament de preşedintele României, spre reexaminare, după ce fusese adoptată tot cu unanimitate de voturi.

Una dintre cele mai importante modificări faţă de proiectul de lege iniţial a fost făcută chiar săptămâna trecută, de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, care a scos programul Prima Casă din textul legii şi a stabilit plafonul maxim pentru suma împrumutată de la bancă, pentru achiziţia locuinţei, la 250.000 euro, în forma iniţială suma fiind de 150.000 euro.

Deputaţii jurişti au votat aplicarea legii şi celor care se află în prezent în procedură de executare silită. De asemenea, legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achiziţia unei locuinţe, sau pentru un teren pe care să ridice o locuinţă, credit de nevoi personale cu ipotecă.

Parlamentarii au votat legea pe amendamente, unul dintre acestea fiind cel referitor la persoanele care au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni privind creditul pentru care solicită darea în plată. Legea nu se va aplica acestor persoane.

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României, care nu au fost de acord cu această lege, încă de la început, au criticat noile reglementări propuse în Parlament, susţinând că “BNR a identificat un risc sistemic sever intern, în domeniul financiar-bancar.

Dacă va fi promulgată de şeful statului, legea va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial al României.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here