Propunere legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, sau legea dării în plată, prin care cetăţenii care au credite pot ceda băncii locuinţa cu care au garantat împrumutul, a fost votată în unanimitate de cei 119 senatori prezenţi în plen pe 29 februarie.

Legea a fost adoptată cu un amendament, astfel că prevederile se vor aplica doar creditelor sub 150.000 de euro, inclusiv celor acordate prin programul „Prima Casă“.

Senatorii au respins un amendament care prevedea exceptarea creditelor „Prima Casă“ de la aplicarea legii, deşi un secretar de stat din Ministerul de Finanţe a încercat să îi convingă pe senatori să voteze pentru acesta, susţinând că punctul său de vedere şi al ministerului este identic cu cel al Băncii Naţionale a României. Secretarul de stat a argumentat că dacă s-ar aplica legea şi pentru acest tip de credite, care sunt garantate 50%, nu s-ar mai putea executa garanţiile şi se va bloca şi compromite programul “Prima Casă”.

BNR a renunţat la solicitarea ca legea dării în plată să nu se mai aplice retroactiv, însă cere în continuare ca actul normativ să se aplice doar pentru cei care chiar nu mai pot să plătească ratele la credite. Proiectul legislativ adoptat luni la Senat mai poate suferi modificări la Camera Deputaţilor, care va da votul final.

Legea privind darea în plată a fost votată anul trecut, dar a fost retrimisă în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here