Legea care reglementează activităţile casnice a fost promulgată

Redacţia
21 aprilie 2022 2 min read
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 21 aprilie 2022, legea care reglementează modul în care persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichete de activităţi casnice.
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 21 aprilie 2022, legea care reglementează modul în care persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichete de activităţi casnice. Potrivit proiectului care devine Legea nr. 111/2022, activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, în condiţiile prezentei legi. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare. O persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabilește un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice. Beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă; plata prestatorului casnic se face conform dispozițiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice. Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani. Valoarea minimă a contribuției lunare, calculate potrivit dispozițiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice. Valoarea minimă a contribuției lunare nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată. Tichetul de activităţi casnice se poate achiziționa de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenții pentru ocuparea forței de muncă, de la furnizorul de serviciu universal, astfel cum este definit la art. 2 pct. 24 din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 sau de pe Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice este accesibilă on-line şi/sau prin intermediul unei aplicaţii mobile, de pe orice dispozitiv electronic. Modelul tichetului de activităţi casnice se stabilește prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo