Președintele nu a promulgat legea privind organizarea și funcționarea învăţământului dual și a trimis-o Parlamentului spre reexaminare. Legea pentru aprobarea OUG nr. 81/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 a fost respinsă pe motiv că ar genera “’multiple efecte negative” asupra calităţii procesului educaţional.
Președintele mai consideră că acest act normativ a fost adoptată în cele două camere ale Parlamentului în moduri substanțial diferite, astfel că “afectează cadrul normativ necesar pentru crearea unui sistem de învăţământ profesional şi dual coerent şi deschiderea acestui sistem către operatorii economici, întrucât reduce nivelul de autonomie a şcolilor în regim dual, elimină condiţiile care vizau calitatea pregătirii realizate în cadrul practicii la agentul economic, elimină dispoziţiile privind organizarea concursurilor pentru cadrele didactice din unităţile de învăţământ dual”.
Conform legii adoptate, învățământul dual consta în faptul că absolvenții de gimnaziu pot obține o și calificare profesională, dar își pot continua și studiile liceale, dacă vor. Ministerul Educației urma să înființeze clase separate cu profil tehnic sau unitățile speciale cu un profil profesional anume, în toată țara, dar numai la cererea și ajutorul dat de societățile comerciale care vor să își formeze viitorii angajați. Firmele care încheiau astfel de contracte cu elevii pe care ulterior îi angajau, beneficiau de facilități fiscal, așa cum Legestart.ro a detaliat aici.
Proiectul de lege a fost dezbătut după discuții cu operatorii privați, care au cerut școlarizarea persoanelor care sunt angajate ca muncitori în domeniile lor de activitate. Mai mult, ministrul Educației de atunci, Pavel Năstase, susținea că noua lege a învățământului trebuie să prevadă chiar un bacalureat nou, într-o formulă mai simplă, pentru acești elevi din liceele tehnologice.