Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptat de Parlament la sfârșitul lunii noiembrie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Noul act normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în industria de armament și recalcularea pensiilor pentru persoanele cu drepturi de pensie stabilite şi care dovedesc stagii de cotizare realizate în activităţile încadrate în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 şi asimilate condiţiilor speciale de muncă din prezentul act.

Proiectul a prevăzut, de asemenea, încadrarea activităților în condiții speciale de muncă, conform art. 30 din Legea nr. 263/2010, activități care erau încadrate, anterior, până la data d 1 aprilie 2001, la grupa I de muncă:

Lit. g) – activităţile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Odată cu încadrarea în condițiile speciale de muncă, legea prevede acum și reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, pentru persoanele care se încadrează conform celor menționate la art. 30 alin. (1) lit. g) urmând ca acestea să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Art. II. – (1) De prevederile art. 30 alin. (43) şi art. 56 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. d) şi alin. (3) lit. d) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

(3) În situaţia în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) şi alin. (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here