Legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 59/2020 pentru stabilirea unor măsuri suplimentare în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de pandemia SARS-CoV-2 a fost promulgată de preşedintele Iohannis, informează Administraţia Prezidenţială, luni, scrie Agerpres. 

Respectiva OUG prevede ca indemnizaţiile persoanelor care îngrijesc copii cu dizabilităţi cu vârstă de până la 7 ani sau ale celor ce se află în concediu pentru îngrijirea unui copil adoptat să fie asigurate din bugetul alocat Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

(1) Pentru persoanele care, la data instituirii stării de urgență, sunt beneficiare ale concediului și indemnizației pentru îngrijirea copilului cu dizabilități până la vârsta de 7 ani prevăzut la art. 31 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, drepturile aferente acestui concediu se continuă pe toată durata stării de urgență, instituită prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și prelungită prin Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României, și în situația în care copilul a împlinit sau urmează să împlinească vârsta de 7 ani în această perioadă.

(2) Pentru persoanele care, la data instituirii stării de urgență, beneficiază de concediul de acomodare și de indemnizația lunară prevăzute la art. 50 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, cu modificările și completările ulterioare, drepturile aferente acestui concediu se asigură pe toată durata stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 și prelungite prin Decretul nr. 240/2020 și în situația în care perioada maximă de concediu prevăzută de lege s-a finalizat în perioada acestei stări de urgență.

Acelaşi act normativ prevede şi ca drepturile salariale ale persoanelor care au lucrat în centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centre rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private în perioada stării de urgenţă să fie asigurate indiferent de timpul efectiv lucrat.

 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here