18 August, 2017

Legea antifumat, în vigoare din 17 martie 2016

Legea antifumat nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 1 februarie 2016 (M.Of. nr. 72/2016).

În vigoare de la 17.03.2016

Art. I.

Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

” Art. 1.

Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România.”

2. La articolul 2, după litera i) se introduce o nouă literă, litera i1), cu următorul cuprins:

” i1) ţigaretă electronică se înţelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor;”.

3. La articolul 2, literele m) şi n) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

” m) spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

n) spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare.”

4. La articolul 2, după litera n) se introduc două noi litere, literele n1) şi n2), cu următorul cuprins:

” n1) mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor;

n2) loc de joacă pentru copii se înţelege orice spaţiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii;”.

5. La articolul 3, alineatele (1) şi (11) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

” Art. 3.

(1) Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

(11) Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.”

6. La articolul 3, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu următorul cuprins:

” (12) În spaţiile prevăzute la art. 2 lit. n1) este interzisă inclusiv utilizarea ţigaretei electronice.”

7. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

” (2) Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:

a) să servească exclusiv fumatului;

b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;

c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;

d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;

e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».”

8. La articolul 3, alineatele (21), (3), (4) şi (41) se abrogă.

9. La articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

” (5) Se interzice vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.”

Ai nevoie de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Lege5

Ca profesioniști, cu toții ne dorim să identificăm modificările legislative rapid și să evităm erorile. Dacă până acum această activitate consuma timp și resurse, azi ne putem baza pe softul Lege5 pentru această sarcină. Având un motor de căutare performant, Lege5 procesează informația și oferă rezultate exacte la nivel de paragraf în câteva secunde. O performanță, dacă ținem cont de faptul că softul conţine o bază de date complexă: atât legislația românească și europeană, cât și jurisprudența românească și europeană. Lege5 a fost gândit pentru oameni activi și mobili. De aceea, am creat variante care se potrivesc oricărui dispozitiv şi stil de lucru. Click aici şi află mai multe.

Comentarii

 • Răspunde
  martie 15 2016

  Buna seara! Imi puteti spune va rog din ce zi NU se va mai fuma in baruri/cluburi? 16 sau 17 martie? Pe net, ba e 16, ba e 17. Cum se calculeaza exact numarul de zile de la publicare in MO? Si unde este prevazut numarul de zile dim care intra in vigoare? Rog mult raspuns in timp util, intreb in calitate de administrator local. Multumesc.

  • Răspunde
   martie 15 2016

   Bună ziua,
   Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002, care introduce noile restricţii privind fumatul în spaţii publice închise, intră în vigoare din 17 martie 2016. Potrivit art. II din legea modificatoare, aceasta „intră în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, respectiv 45 de zile din 1 februarie 2016.

 • Răspunde
  Anca
  martie 15 2016

  Buna ziua,
  Tigara electronica este interzisa doar in mijloacele de transport in comun si in apropierea locurilor de joaca pentru copii,in restul spatiilor fiind permisa.Am inteles corect?

  • Răspunde
   dorel
   martie 21 2016

   Cam așa ar trebui să fie, dat fiind cã in art. 2 lit. n, se precizeazã acest lucru !

 • Răspunde
  florin
  martie 17 2016

  Asta era ultima problema a Romaniei!
  Nu salariul minim,nu spitalele,invatamantul…..mai pune 1leu la pachet si mariti alocatiile…..si lasati persoana majora sa fumeze unde doreste sau daca sunt asa nocive si periculoase interziceti vanzarea lor!

 • Răspunde
  GHEORGHE
  martie 17 2016

  Daca nu se intampla nenorocirea de la colectiv nu era atata zaeva in toata tara si data aceasta lege.Sa vedem ce se mai intampla de-acum in colo si ce legi veti mai da,ca numai de astea sunteti in stare.Sunt alte probleme mult mai grave in tara si care trebuiesc tratate cu seriozitate.

 • Răspunde
  alin
  martie 17 2016

  Daca toti fumatorii fac rau celor nefumatorilor de ce nu interzic si masinile ? Vreau sa se mearga cu carutele eu de ce sunt obligat sa inhaleze fum de masina…sunt copii pe strada si inhaleaza…

 • Răspunde
  Azzzzzzimut
  martie 17 2016

  Dacă locuiesc într—un bloc,în care avem pe palier 20 de garsoniere,pot să fumez pe hol?Menționez că sunt proprietate privată.

  • Răspunde
   martie 18 2016

   Holul blocului reprezinta spatiu public inchis, care este definit in lege ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Asadar, conform noilor reglementari, nu este legal fumatul pe holul blocului.

 • Răspunde
  Madalina
  martie 18 2016

  Buna ziua. In curtea unei crese/gradinite/scoli se mai poate fuma?

  • Răspunde
   martie 18 2016

   Buna ziua,

   Fumatul este interzis în toate spaţiile din unităţile de învăţământ, medico-sanitare şi de protecţie a copilului, inclusiv în curtea unităţilor, în locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior şi în spaţiile comune din clădirile de locuinţe, cum ar fi holuri sau lift.

 • Răspunde
  Bogdan
  martie 19 2016

  Mai există un obicei prost pe care l-am constatat în special în ultimii 2 ani şi este practicat de către toate categoriile de vârstă: fumatul mergând pe stradă având în spate alţi oameni. Cei din spate inhalează fumul lăsat în urmă de fumător şi din când în când mai “beneficiază” şi de scrumul scuturat şi luat de vânt, care intră în ochi, nas, sau se lipeşte de haine.
  Există vreun articol de lege care se referă la această situaţie? Sau probabil că acest lucru ţine doar de bunul simţ, iar acesta nu poate fi reglementat…
  Ca fapt divers pentru cei ce fac acest lucru, în “Codul bunelor maniere”, fumatul pe stradă este menţionat în capitolul “Greşeli de nepermis”!

  • Răspunde
   Andrei
   martie 25 2016

   Ma bucur ca ai pus aceasta problema. Din punctul meu de vedere, acesta, adica strada, este fix locul unde ar fi trebuit interzis pe bune fumatul. Nu in baruri, masini sau locul de munca. Niciodata intr-un birou cu 10 oameni, daca este unul fumator nu va fuma in birou. Dar ma rog. Asta este tara, acestia sunt alesii. Doamne ajuta!
   Tin sa precizez ca sunt fumator inrait, si ca de cand cu toti trepanatii anti-fumat care se agita ca de ce vreau eu sa imi stric plamanii, am inceput sa fumez cu mare bucurie pe strada, si sa suflu cu ura fumul spre orice persoana nu are tigara aprinsa. Intr-o lume de marlani incompetenti care iau decizii care ma afecteaza direct, nu pot decat sa ma cobor la nivelul lor si sa le fac viata cat mai nasoala posibil, ca sa nu raman restant.

 • Răspunde
  andu110
  martie 21 2016

  Buna ziua !

  Exista o polemica intr-o institutie medico-sanitara in care lucrez.
  Este legal fumatul ,cu tigara electronica in acest spatiu (medico-sanitar) ?

  Stiam ca doar in mijloacele de transport sau in locurile de joaca pentru copii este interzisa folosirea tigarii electronice .Dar , unii dintre colegi au venit cu argumentul ca unitatile medico-sanitare au un regim special…
  Care este adevarul?
  Multumesc anticipat !

  • Răspunde
   martie 21 2016

   Bună ziua,
   Potrivit noii forme a Legii, prin fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe (art. 2, lit. e), ţigareta electronică presupunând în schimb „consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor” şi nefiind inclusă explicit în enumerarea de la art.2 lit.e. De aici se înţelege aşadar că se poate utilizaţigara electronică în orice spaţii, cu excepţia mijloacelor de transport în comun, în cazul cărora există o referire clară în lege (singura pe acest subiect, de altfel).

 • Răspunde
  GHEORGHE
  martie 22 2016

  Buna ziua!
  Locuiesc la bloc, la etajul trei. Vecinul de sub mine de la etajul unu, in momentul cand fumeaza sau isi gateste ceva urat mirositor imi transmite, nu stiu cum, toate mirosurile neplacute incat aerul din apartament devine irespirabil, probabil datorita unor ventilatoare pe care si le-a montat la gurile de aerisire ale blocului. Desi am purtat discutii pe aceasta tema cu vecinul situatia nu s-a modificat. Din pacate aceasta lege nu are un articol in acest sens.
  Ce as putea face?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 • Răspunde
  Daria
  martie 23 2016

  Buna ziua..in statie de autobuz este permis fumatul?precizez ca statia de autobuz este in aer liber..nu are nici un perete.multumesc.

  • Răspunde
   martie 23 2016

   Buna ziua,
   Da, fumatul este permis in statiile de autobuz fara refugiu sau cu refugiu format dintr-un perete si un tavan.

 • Răspunde
  Theo
  martie 24 2016

  Buna ziua,
  Am si eu doua nelamuriri, poate ma puteti ajuta:
  1. O camera rotunda cati pereti are?
  2. Un zid in forma de semicerc si cu tavan, este spatiu inchis?
  Multumesc anticipat.

 • Răspunde
  Cristian
  martie 26 2016

  În mașina de serviciu se poate fuma? Este vorba de un autoturism în leasing pe care îl folosesc când am munca de teren.

 • Răspunde
  ion
  martie 28 2016

  Buna ziua, am un vecin care nu se incadreaza in limitele bunului simt si fumeaza pe casa scarii, intro camera comuna (camera apartine la 2 copropietari). Cum pot sa il conving sa fumeze afara sa nu mai fiu nevoit sa inhalez fumul lui de tigara altfel decat sa dau cu el de pamant ?

Scrie un comentariu