În această vară a fost pus în dezbatere un proiect de lege pentru diminuarea risipei alimentare, care prevede donarea alimentelor aflate aproape de data expirării către fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate şi cămine de bătrâni.

Conform propunerii legislative, comercianţii vor respecta următoarea linie de acţiuni:

 • dimensionarea mai eficienţă a stocurilor şi vânzarea cu prioritate a produselor care se apropie de data expirării;
 • alimente apropiate de data expirării – donate către fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate şi cămine de bătrâni;

Atenţie! În acest caz, donarea se va face în baza unui contract între comerciant şi una sau mai multe persoane juridice. Produsele vor fi scoase din evidenţa contabilă numai în baza unui aviz emis de autorităţile abilitate.

 • alimente expirate, improprii pentru consumul uman – donate către consumul de către animale (dacă nu le afectează sănătatea);
 • alimente expirate, improprii pentru consumul uman sau animal – donate către agricultură, ca îngrăşăminte;
 • alimente expirate, improprii pentru consumul uman sau animal – valorizare energetică, prin transformare în gaz metan sau prin incinerare directă.

Comercianţilor le este interzis să distrugă intenţionat produsele alimentare care nu mai pot fi consumate, în caz contrar ei riscând amenzi de 10.000 lei.

Proiectul de lege anti-risipă a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi transmis către Senat pe 22 iunie 2015, prevederile acesteia urmând să se aplice doar după aprobarea şi publicarea actului în Monitorul Oficial.

Sursa: Camera Deputaţilor

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

1 COMENTARIU

 1. NU!! Produsele alimentare pe cale de expirare NU AU CE CAUTA in ORFELINATE si AZILELE DE BATRANI si CU ATAT MAI MULT IN SPITALE !!!!!!!!! De unde pana unde? Cine a formulat aceasta propunere nu pot sa cred ca a gandit-o singur ci a intrepretat-o dupa ureche! Asa se procedeaza in lume sau in U.E.?
  Magazinele oricum obisnuiesc de lunga vreme sa reduca pretul alimentelor cu 25%, respectiv 50% incepand cu una-doua zile inainte de expirare si chiar in ziua expirarii!!!!!!
  Alimentele “pe cale de expirare” vor putea fi donate persoanelor defavorizate, aflate in evidenta primariilor sau a unor ONG-uri, pentru un consum imediat, eventual distribuite in cantine, si in nici un caz sa alcatuiasca alimentatia permanenta pentru persoane imobilizate la pat sau cu afectiuni digestive, de exemplu. De ce nu va ganditi sa le trimiteti centrelor de refugiati sau in centrele de arest preventiv?
  Mentiune: produsul alimentar trebuie sa prezinte in continuare data expirarii!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here