Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care supermarketurile sunt obligate să se asigure că 51% din mai multe tipuri de produse alimentare pe care le au pe rafturi sunt românești. Proiectul de lege, adoptat la începutul lunii iunie în Parlament, prevede ca peste jumătate dintre alimentele din categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lactate și panificație din magazine, trebuie să fie românești.

Marile magazine riscă amenzi cu până la 50.000 de lei, dacă nu respect noile reglementări. Excepție fac doar lunile de iarnă, când legumele și fructele din import pot reprezenta 70% din ofertă.

Noua lege mai stabilește ca pe etichetele produselor de carne proaspată să fie trecută țara de proveniență, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România, pe care produsul respectiv îl are în conținut. Supermarketurile care au cifra de afaceri netă anuală, de peste 2.000.000 de euro, echivalent în lei, sau dețin active totale în aceeași valore, vor fi exceptate de la aceste prevederi.

Asociațiile rețelelor comerciale au protestat public față de această lege și au cerut șefului statului să nu o promulge, pe motiv că este abuzivă și periculoasă pentru clienți, pentru că nu se mai poate asigura circuitul comerțului alimentar. În replică, reprezentanții agricultorilor au acuzat marii retalileri că vor să câștige mai mult din importuri. Cert este că atât marile magazine, cât și ministrul Agriculturii au anunțat scumpiri la alimente în perioada următoare, din cauza implementării noilor circuite, de tip “lanțul scurt de aprovizionare“.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here