Senatul va dezbate în următoarele săptămâni o propunere legislativă pentru îmbunătățirea cadrului organizatoric şi funcțional în vederea depistării precoce a cancerului profesional şi a pneumoconiozelor, proiect ce prevede ca după ieșirea la pensie, angajați expuși la astfel de medii să poată beneficia de medicina muncii încă 40 de ani.

Conform datelor invocate în expunerea de motive a proiectului legislativ, peste 100.000 de angajați care au activat în sectorul industrial sau în industria extractivă au fost disponibilizați fără niciun examen medical de bilanț la încetarea expunerii la pulberi minerale. În plus, răspunderea angajatorului se încheie odată cu încetarea relațiilor de muncă, iar dosarul medical este predat de către medicina muncii medicului de familie. În conformitate cu OUG nr. 103/2017, Casa Națională de Pensii Publice nu mai consideră pensionarii, după vârsta legală de pensionare, ca având statut de asigurat, astfel că nu mai decontează serviciile medicale acordate acestor foști lucrători. Acestea sunt argumentele pentru care inițiatorii noii legi cred că este nevoie de o lege specială pentru foștii angajați din aceste medii toxice.

Lege pentru îmbunătățirea cadrului organizatoric și funcțional în vederea depistării precoce a cancerului profesional și a pneumoconiozelor

Art. 1 – Lucrătorii cu expunere în antecedentele profesionale la agenți cancerigeni sau mutageni, așa cum sunt definiți de legislația în vigoare, respectiv la pulberi minerale pneumoconiozene, beneficiază de supravegherea stării de sănătate în relație cu expunerea profesională menționată și după încetarea expunerii sau activității profesionale, pe o perioadă de 40 de ani de la momentul încetării expunerii.

Art. 2 – Această supraveghere se va realiza prin cabinetele de medicina muncii și secțiile/compartimentele de medicina muncii din structura spitalelor publice, care vor prelua de la structurile de medicina muncii care au avut în supraveghere astfel de lucrători, dosarele celor care și-au încetat activitatea.

Art. 3 – Costurile vor fi acoperite din bugetul Casei Naționale de Pensii Publice.

Art. 4 – Supravegherea medicală profilactică a acestor lucrători va cuprinde un examen medical inițial la un interval de cel mult 3 luni de la încetarea expunerii și apoi din 3 în 3 ani, cu posibilitatea ca, în baza recomandărilor medicale individualizate, acest interval să poată fi redus sau mărit, în funcție de caz“.

După dezbaterile din Senat, proiectul de lege va fi supus votului Camerei Deputaților, forul decizional.

Sursa: Senat

Ai nevoie de OUG nr. 103/2017? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here