Mai mulți parlamentari liberali și de la formațiunea Uniunea Salvați România, marea majoritate de sex feminin, au propus o lege specială pentru mamele care au nevoie să-și alăpteze în public copiii cu vârsta de până la 2 ani.

Inițiativa este argumentată de recentele scandaluri între taberele pro și contra alăptatului într-un spațiu public: “În ultima vreme, au fost relatate cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii în spații publice pentru că își alăptau copilul. Deși acest tip de comportament este discriminatoriu, iar legea actuală prevede alăptarea în spații publice, cadrul legislativ nu sancționează aceste reacții și nu le protejează pe mamele care își alăptează copiii”.

De asemenea, inițiatorii invocă legi asemănătoare în alte state europene. În multe spații publice este obligatorie înființarea unei camere speciale “Mama și copilul”, dar parlamentarii susțin că acest tip de încăpere este doar o opțiune, iar mamele nu pot fi obligate să o folosească pentru alăptat.

Proiectul de lege prevede sancțiuni pentru persoanele care împiedică mamele care vor să alăpteze în spații publice, aceste fapte fiind amendate de Protecția Consumatorilor sau de poliție.

Lege privind alăptarea în spații publice
Art. 2 – Constituie contravenție și se sancționează faptele săvârșite în oricare din următoarele forme:
  • a) Evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil de până la 24 de luni
  • b) Interzicere în orice mod a alăptării în spații publice a unui copil de până la 24 de luni
  • c) Refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil de până la 24 de luni, în condițiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.
Art. 3 – Nerespectarea de către:
  • a) Persoanele fizice a prevederilor art. 2 se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei.
  • b) Persoana juridică sau de către entitatea înregistrată la Registrul Comerțului a prevederilor art. 2 se sancționează cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Prevederile art. 1 și art. 2 se aplică indiferent dacă spațiile publice au prevăzute camere tip “mama și copilul, fiind decizia mamei dacă le utilizează sau nu.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, care este primul for sesizat.

Ai nevoie de Codul Civil? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau .MOBI apăsând AICI!
comentarii

1 COMENTARIU

  1. NU vreau sa vad femei expunandu-si sanii in public in prezenta unui minor sau mai multora ! NU ma intereseaza, expunerea sanilor egal expunerea organului sexual masculin, respectiva trebuie amendata si considerata agresor sexual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here