Peste o sută de deputați și senatori de la toate formațiunile politice au inițiat o lege specială pentru persoanele care suferă de intoleranța la gluten, denumită și boala celiacă.

Toate studiile de specialitate, din țară și din străinătate arată că incidența acestei boli este din ce în ce mai  crescută în ultimii ani, boala rămâne frecvent nediagnosticată, din cauza necunoașterii simptomelor și tratamentului adecvat.

Boala celiacă poate fi ținută  sub control printr-o dietă strictă, fără gluten, dar pentru acest lucru trebuie ca societatea să se poată baza pe câteva principii și reguli, drepturi și obligații asumate prin lege, susțin inițiatorii proiectului de lege.

Legislația actuală prevede ca minorii diagnosticați cu boala celiacă să poată fi ajutați de stat doar dacă sunt încadrați, la solicitarea familiei, în grad de handicap. Apoi sunt reevaluați anual, primesc alocația mărită, la 200 de lei, un ajutor de hrană de 79 de lei și scutire de impozit pe locuință. Școlarii primesc bursă și corn fără gluten. Datele arată că la acest nivel, în 2018, erau diagnosticați peste 8.000 de copii cu intoleranță la gluten.

Noua lege, specială pentru persoanele care suferă de această boală, va fi aplicată în toate școlile, spitalele, cantinele, unitățile de cazare de stat și private, care pot asigura servicii acestor bolnavi. Accesul la produsele de uz curent va fi mult mai clar pentru persoanele cu boala celiacă.

Art. 1 – Toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive și produsele cosmetice vor conține, conform cu fișele de produs și audit-urile interne realizate, una din informații: “Conține gluten“, “Conține urme de gluten“, “Produs într-o unitate care procesează alimente care conțin gluten“, “Nu conține gluten“.

Spitalele, școlile sau unitățile de cazare sau de cantina care asigură servicii de alimentație vor asigura copiilor cu intoleranță la gluten porții separate, în recipient și cu ustensile separate, inscripționate “fără gluten”.

Toate persoanele care vor fi diagnosticate cu intoleranță la gluten vor fi înscrise într-un Registru național de evidență și vor primi stimulente financiare lunare, în valoare de 300 lei, sub forma unor tichete de masa/bonuri de alimente.

Proiectul de lege prevede ca pentru analizele celor cu boala celiacă, decontarea serviciilor de testare, inclusiv testările genetice, să se facă prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea specialistului sau medicului de familie.

Prevederile care nu vor fi respectate vor fi sancționate de inspectorii ANPC sau de la DSV.

Cap. IV – Răspunderi și sancțiuni

Art. 1 – Situațiile pentru care reprezentanții DSP pot aplica sancțiuni:

–          Etichetarea incorectă a produselor

–          Prezența unui ingredient care conține gluten în cazul produselor etichetate

–          Absența zonei necontaminate în bucătăria unui spital, a unei instituții de învățământ școlar și preșcolar

–          Inexistența unei persoane la bucătărie care să cunoască regulile mâncării

–          Inexistența materiilor prime fără gluten necesare etichetate pentru pregătirea unei mese.

Amenzile de la DSP vor fi cuprinse între 15.000 lei și 40.ooo lei, iar cele aplicate de ANPC vor fi cuprinse între 20.000 lei și 45.000 lei.

Indiferent de votul din senat, unde se află în dezbatere publică, proiectul va fi analizat de Camera Deputaților, forul decizional.

Sursa: Senat

comentarii

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here