Zeci de mii de copii români trăiesc în familii monoparentale – doar cu unul dintre părinți, cu bunicul sau bunica, sau cu un tutore, astfel că este nevoie de o măsură de protecție socială și o lege specială pentru astfel de cazuri, susțin inițiatorii unei legi aflate în dezbatere publică la Senat, Lege pentru sprijinirea familiei monoparentale.

Actul normative propus prevede acordarea unei indemnizații lunare pentru persoana care crește singură copilul/copiii minori sau aflați într-o formă de învățământ, plus o alocație de studii pentru copiii care învață bine. Pentru persoanele apte de muncă din aceste familii, proiectul prevede acordarea de cursuri gratuite de formare profesională, consultanță, consiliere și toate celelalte măsuri privind incluziunea pe piața muncii.

Legislația actuală prevede acordarea sumei de 214 lei pentru un părinte singur cu 2 copii. Dacă inițiativa legislativă va fi adoptată, suma va fi egală cu salariul minim pe economie, iar beneficiarii pot fi, în afara părinților singuri, bunicii sau rudele care au copii din familia lor în îngrijire.

Art. 2

„(1)    Termenul de familie monoparentală –desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ – cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc împreună.

(2)    Persoana singură din familia monoparentală – este persoana care se află în una din următoarele situații:

 1. Este necăsătorită
 2. Este văduvă
 3. Este divorțată
 4. Al cărei soț/soție este declarat/declarată decedat/decedată prin hotărâre judecătorească
 5. Al cărei soț/soție se află în una din situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009
 6. Al cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor
 7. Nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una din situațiile prevăzute la pct. 1-5
 8. A fost numită tutore sau i s-a încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în situațiile prevăzute la pct. 1-5
 9. A împlinit vârsta de 18 ani și asigură întreținerea propriilor frați minori, deoarece părinții au decedat, sunt decăzuți din drepturile părintești, sunt declarați decedați prin hotărâre judecătorească, sunt arestați preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor
 10. Este bunic/bunică, unchi/mătușă singur/singură care asigură întreținerea copiilor minori, deoarece părinții acestora au decedat, sunt decăzuți din drepturile părintești, sunt declarați decedați prin hotărâre judecătorească, sunt arestați preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor”.

Art. 4

„(1)    Familiile monoparentale aflate în situație de dificultate al căror venit mediu lunar este mai mic decât  1,5 salarii minime brute pe țară, au dreptul la sprijin financiar ca formă de asistență socială.

(2)    Sprijinul financiar se asigură prin acordarea unei indemnizații lunare de întreținere, în condițiile prevăzute de prezenta lege, în sumă netă echivalentă cu nivelul salariului minim brut pe țară la data stabilirii dreptului„. 

Dacă unul dintre copii, din alte cauze în afara celor medicale, întrerupe cursurile sau le abandonează fără a le absolvi, are mai mult de 5 absențe lunar sau 20 pe semestru, dreptul încetează pentru întreaga familie.

Cererile și documentele doveditoare se depun la primăriile de domiciliu, primarul fiind obligat să efectueze anchetă socială pentru verificarea aspectelor semnalate, în caz contrat fiind pasibil de amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei. Școlile vor fi obligate să trimită primăriile situațiile școlare pentru copiii care se încadrează în acest sprijin. Valoarea stimulentului educațional pentru copiii din familiile monoparentale, care au rezultate bune la școală, va fi egală cu valoarea indicatorului social de referință

Art. 18 – „Pentru fiecare din copiii din familiile monoparentale aflate în situație de dificultate, beneficiare de indemnizație lunară de întreținere, care au rezultate bune la învățătură și au fost admiși în învățământul liceal în unități școlare aflate în altă localitate decât cea de domiciliu, se acordă lunar un stimulent educațional, pe toată perioada anului școlar, până la absolvire„. 

Această indemnizație nu afectează veniturile sau impozitele persoanei singure care întreține copilul. 

Art. 17 – „Persoana singură din familia monoparentală aflată în situație de dificultate, beneficiară de indemnizație lunară de întreținere, în cazul în care nu este asigurată, are dreptul la asigurare socială de sănătate, cu plata contribuției din alte surse, conform legii”. 

Art. 25 – „La solicitarea persoanelor interesate, agențiile teritoriale, precum și consiliile locale acordă gratuit consultanță de specialitate„. 

De asemenea, persoanele apte de muncă din aceste familii care nu au un loc de muncă sau nu realizează venituri, beneficiază de măsuri de incluziune pe piața muncii.

Sursa: SENAT

comentarii

5 COMENTARII

 1. Buna ziua! Pentru o mamica cu 4 copii si cu sotul retinut ce se poate face unde trebuie sa mearga sa beneficieze de un ajutor ??? Ii creste singura dar in momentul acesta numai are nici loc de munca ce putem face ?? Multumesc

 2. Bună ziua soțul meu a decedat am 3 copii dintre care unul de 19 ani care a terminat liceul de 12 clase iar cei lanți 2 sunt minori unul de 4 ani și unul de 11 ani jumate pe care îi cresc singură eu nu lucrez pt.că ei sunt mici și nu am cu cine săi las unde mă pot adresa pt. a beneficia de un ajutor pt.creșterea lor ? Mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here