Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede patru măsuri alternative a pedepselor cu închisoarea – executarea zilelor de pedeapsă la domiciliu, executare fracționată cu regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, muncă în folosul comunității sau executare în regim mixt între aceste două ultime variante.

Inițiatorii legii, mai mulți parlamentari liberai, susțin că CEDO va continua să condamne țara noastră pentru condițiile din închisori, dacă nu adoptăm urgent astfel de măsuri alternative:

 “Pentru a evita aplcarea sancțiunilor CEDO considerăm că este datoria legiuitorului să adopte norme care să ofere judecătorului posibilitatea de a înlocui o pedeapsă în regim privativ de libertate cu măsuri alternative credibile care realizează mai bine scopul reeducării, al reinserției sociale, dar și al prevenirii recidivei. De asemenea, adoptarea acestor măsuri conduce la asigurarea și garantarea respectării drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate”.

Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate are doar 8 articole, jumătate dintre acestea fiind definițiile măsurilor și descrierea condițiilor pentru fiecare în parte.

Art. 3.

(1) Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin brățara electronică.

(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 3 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.

Art. 4.

(1) Măsura alternativă de executare fracționată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, numai într-un centru de detenție special înființat în acest scop.

Această măsură nu se aplică în cazul pedepselor de corupție sau cu violență, la fel ca măsura de supraveghere cu brățara electronică, și doar în cazul pedepselor de până la 4 ani de închisoare.

A treia măsură propusă este cea a prestării de zile de muncă în folosul comunității, echivalentul fiind de 2 zile de muncă la o zi de detenție. Condamnații vor lucra 8 ore pe zi, indiferent de intervalul orar. Aici se pot aplica pedepsele de până la 4 ani închisoare și nu vor putea ieși din penitenciar la muncă în folosul counității persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni cu violență, corupție sau recidiviștii.

Ultima măsură propusă este cea a regimului mixt de detenție.

Art. 6.

(1) Măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunității în echivalent și de executare a pedepsei în regim deschis de detenție numai în centrul special înființat pentru executarea măsurilor alternative.

(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 4 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

Nici această măsura nu se aplică pentru infracțiunile cu violență, de corupție sau pentru persoanele cu recidivă.

Ministerul Justiției va implementa dispozițiile acestei noi legi, dacă ea va fi adoptată, în cel mult un an și jumătate, prin publicarea normelor metodologice și, cel mai important, prin crearea de spații noi și de angajarea de personal în sistemul de probațiune. Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Camera Deputaților, care va da votul final, după rapoartele comisiiilor de specialitate, termenul fiind în prima săptămână a lunii decembrie.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here