România va avea o lege nouă în domeniul alimentelor de consum, care prevede ca toate produsele destinate consumatorilor să conțină o cantitate anume de acizi grași și alte grăsimi.

Proiectul legislativ inițiat de zeci de parlamentari de la toate partidele politice a fost adoptat de Senat și va fi spus dezbaterii publice în Camera Deputaților, forul decizional.

Noua lege cuprinde 12 articole, în care sunt descrise activitățile ce vor fi spuse controlului privind conținutul de acizi grași, modalitățile de control și verificare de către autoritățile statului, precum și amenzile pentru cei care vor încălca noile prevederi.

Legea pentru stabilirea conținutului de acizi grași în produse alimentare destinate consumului uman este argumentată de inițiatori prin alinierea la normele europene, deoarece studiile din toate țările arată că multe produse dintre cele destinate consumatorilor conțin un procent ridicat, de 40-50% de acizi grași: “În raport se face referire la popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale”.

LEGE

Art. 4 – Operatorii din sectroul alimentar au obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de maxim 2 g/100 g de ulei sau de grăsime din conținut.
Art. 5 – Produselor alimentare provenite din țări terțe și alte state membre li se aplică prevederile de la art. 4
Art. 8 – Nerespectarea prevederilor art. 4 și art. 5 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Dacă legea va fi adoptată și de plenul Camerei Deputaților și promulgată de președintele țării, Ministerul Economiei va aduce la cunoștința Comisiei Europene noile norme alimentare din țara noastră, pentru ca toți producătorii și importatorii să respecte noile condiții. 

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here