Facilități fiscale la plata contribuțiilor angajaților, pentru întreprinderile mici și mijlocii care funcționează de cel puțin trei ani pe piața românească.
Prevederile sunt cuprinse într-o lege nouă, pusă în dezbatere publică la Senat, Lege pentru dezvoltarea antreprenoriatului validat de piață și stimularea creării de noi locuri de muncă.
Inițiatorii legii susțin, în expunerea de motive a proiectului, că cel puțin 10 programe demarate de stat până acum, în ajutorul microîntreprinderilor, nu au avut nicio rată de succes. Mai ales că cele mai multe se adresează firmelor nou înființate, ori este un risc să risipești bani cu o firmă nouă decât cu una deja validată de piață, de alegerea consumatorilor:
“Această propunere stabilește cadrul în care pot fi ajutați întreprinzătorii români care au demonstrate deja că au idei viabile. Fără birocrație și fără dosare de sselecție, facilitate se adresează în mod direct tuturor firmelor care funcționează profitabil de minim 3 ani, fără subvenții sau contracte cu statul”, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului de lege.
Condițiile pentru scutirea la impozitarea muncii pentru microîntreprinderi vor fi următoarele:
- au fost înființate de cel puțin 3 ani
- au înregistrat profit în fiecare din ultimii 3 ani
- nu au mai mult de 20% din venituri din contracte cu statul
- nu au beneficiat de subvenții sau alte forme de finanțare nerambursabile.
Art. 2 – Societățile beneficiază de următoarele facilități:
- a) scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 5 salariați, angajați pe perioadă nedeterminată;
- b) scutire de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 5 salariați, angajați pe perioadă nedeterminată;
- c) scutire de la plata contribuțiilor asigurărilor pentru șomaj datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 5 salariați, angajați pe perioadă nedeterminată.
Art. 3 – Pentru fiecare salariat, facilitățile fiscale nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depășesc cuantumul câștigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.
Pentru a fi adoptat, proiectul de lege va trebui să treacă mai întâi de votul senatorilor, apoi de plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional.