Recuperatorii vor avea o lege care le impune limite şi îi apără pe datornici de eventuale abuzuri. Propunerea legislativă privind activitatea de recuperare debite prevede toate măsurile pe care le pot lua persoanele fizice sau juridice care au de recuperate debite, dar şi ce drepturi au debitorii.
În toamna anului trecut, în lipsa unei astfel de legi, firmele de recuperare care numără peste 3.000 de angajaţi au adoptat un cod de conduită, conform căruia agenţii de recuperare nu mai aveau voie să îi hărţuiască, să îi ameninţe pe datornici, să le sune rudele sau să bată la uşa lor la ore nepotrivite sau duminica. Conform datelor înregistrate la aceste societăţi, la sfârşitul anului trecut, erau în lucru peste 5 milioane de dosare ale celor care nu şi-au achitat la timp datoriile către bănci sau către companiile de utilităţi.
Noua lege prevede, în primul rând, ca orice persoană fizică sau juridică ce are ca obiect de activitate recuperarea unei datorii, să fie înregistrată într-un registru unic, la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Principala condiţie este ca persoana respectivă să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni economice, de corupţie, sau la Legea privind combaterea terorismului.
Prima parte a iniţiativei conţine etapele pe care trebuie să le parcurgă un recuperator, care trebuie să încheie un contract în urma căruia va câştiga un comision de recuperare a datoriei. Ameninţările, violenţa, orice presiune care poate crea temere datornicului, un limbaj jignitor sau telefoanele insistente sunt considerate abuzuri ale recuperatorilor.
„Art. 20
(1) Prestatorul de servicii de recuperare debite sau serviciul intern de colectare nu poate utiliza tehnici care să determine hărţuirea, oprimarea sau abuzarea debitorului.”
De asemenea, recuperatorilor le este interzis să dea orice fel de informaţii din dosarele pe care le au în lucru, să perceapă vreo altă taxă sau un alt comision în afara celor stipulate în contract, sau să îşi asume altă identitate pentru a obţine informaţii.
Consumatorii care se consideră abuzaţi de recuperatori trebuie să facă reclamaţie la ANPC.
„Art. 24
(1) Constituie contravenţii încălcarea încălcarea dispoziţiilor:
a) Nerespectarea prevederilor art. 20 se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
b) Nerespectarea prevederilor art. 21 se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei;
c) Nerespectarea prevederilor art. 22 se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei;
(2) Valoarea amenzilor se va actualiza prin hotărâre a Guvernului.”
Proiectul legislativ a fost depus pentru dezbatere la Senat, în procedură de urgenţă. Dacă va fi adoptat şi de senatori şi în plenul Camerei Deputaţilor şi va fi promulgat şi publicat în Monitorul Oficial, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului va elabora, în termen de 60 de zile, normele de aplicare şi reglementare.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.
o persoana fizica cesioneaza o creanta de la o banca si cere debitorului pretul creantei , dobanzile si comisioanele , nu intra in conflict cu artr.351 noul cod penal ???