O propunere legislativă care prevede noi reguli, actualizate, de desfășurare a adunărilor publice, este în dezbatere publică la Senat. Proiectul de lege a fost inițiat pe motiv că legea pe care o respectăm în aceste cazuri, Legea nr. 60/1991 nu mai este de actualitate cu societatea actuală și, în plus, conține contradicții: “Acest text legal are o construcție ce contravine scopului pentru care legea trebuie edictată, fiind unul extrem de coercitiv, excesiv de punitiv și restrictiv, care nu mai poate răspunde nevoilor societății românești actuale.”

Noua lege cuprinde 24 de articole și încă de la început definește noile tipuri de adunări: adunarea pubică, adunarea cu număr redus de participanți (la care iau parte cel mult 20 de persoane), adunarea spontană (răspuns la un eveniment din societate, întrunire ce nu poate fi amânată, procedura ordinară de notificare nu este posibilă), flash mob-ul (când participanții sunt convocați prin intermediul rețelelor de socializare pentru a transmite un mesaj, pentru a face o acțiune de cel mult 30 de minute), adunarea simultană (întrunire care are loc în același loc și în același timp, dar la care participanții pot avea aceleași motive sa nu). 

” Art. 8 Adunările publice interzise

(1) Sunt interzise adunările publice prin care se urmărește:

a) Îndemnarea la război de agresiune, la ură națională, rasială, etnică, religioasă, de clasă, ideologică, de gen ori privind orientarea sexuală.

b) Incitarea la discriminare sau violență publică.

c) Încălcarea ordinii, siguranței sau moralității publice, a drepturilor și a libertților altor persoane ori punerea în pericol a vieții sau a sănătății acestora.”

Inițiativa legislativă mai prevede ca notificarea pentru toate tipurile de adunări, cu excepția celor cu număr redus de participanți sau a flash moburilor, să se facă la primăria localității unde se va desfășura acțiunea, inclusiv pe e-mail. Dacă primarul consideră că întrunirea nu poate avea loc, se adresează instanței de judecată, singura autoritate care va interzice, dacă legea va fi votată, ca adunarea respectivă să nu aibă loc. Ca să fie adoptat, proiectul trebuie să fie votat atât în Senat, cât și în Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here