Deficitul de medici este de peste 40% şi se măreşte de la an la an, principala cauză a plecării medicilor în alte ţări fiind salarizarea mică de la noi. Asta susţin parlamentarii care propun o nouă lege prin care veniturile medicilor să se dubleze, cel puţin, în următorii patru ani:

„Deficitul de medici, care se accentuează anual, afectează dramatic accesibilitatea şi adresabilitatea populaţiei la serviciile medicale aboslut necesare şi garantate prin Constituţia României.”

Propunerea legislativă privind creşterea salariilor medicilor din sistemul public din România este ca de la 1 ianuarie 2017, timp de patru ani, salariile medicilor să crească anual cu 25 de procente. Legea cuprinde doar două articole:

“Art. 1 – Începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile medicilor din sistemul public de sănătate vor creşte timp de 4 ani, anual, cu 25%.

Art. 2 – Sumele necesare creşterii salariale vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat.”

Iniţiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată. Ca să fie adoptată, noua lege trebuie votată şi în plenul Camerei Deputaţilor şi apoi promulgată de preşedintele României.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here