După ce vinerea trecută s-a încheiat etapa de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea funcţiei de judecător reprezentant al României la CEDO, Ministerul Justiţiei a aunţat numele celor (doar) şapte persoane înscrise:

  • Cristina Coteanu (doctor în drept, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei);
  • Iulia Motoc (actual judecător la Curtea Constituţională a României);
  • Bianca Guţan (doctor în drept, profesor la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu);
  • Florin Streteanu (doctor în drept, actual decan al Facultăţii de Drept din Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca);
  • Paul Vasilescu (doctor în drept, profesor al Facultăţii de Drept din Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca);
  • Codrin Miron;
  • Tudor Panţîru.

Candidaţii înscrişi vor susţine un interviu în faţa Comisiei, care va avea loc în perioada 12-14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justiţiei. Interviul  se va derula individual şi va urmări stabilirea experienţei profesionale a candidaţilor, a cunoaşterii jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului precum şi a aptitudinii de a face faţă provocărilor generate de reforma Curţii, de încărcătura rolului acesteia, de relaţia sa cu instanţele naţionale şi cu celelalte instanţe internaţionale.

Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate minim două întrebări şi maxim cinci întrebări în cele două limbi oficiale ale Curţii Europene a Drepturilor Omului; în funcţie de cunoaşterea activă sau pasivă a limbii în care a fost adresată întrebarea, aşa cum a fost indicată cunoaşterea limbii în curriculum vitae, răspunsul candidatului va fi formulat în limba indicată ca fiind cunoscută în mod activ.

Comisia va selecta trei candidaţi, care vor fi incluşi, în ordine alfabetică, pe lista de propuneri, care va fi înaintată Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor Juridice şi pentru Drepturile Omului din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţa comună, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cuprinzând cei 3 candidaţi. Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară, de pe lista de trei candidaţi prezentată de România.

Află mai multe despre procedura de selecţie a judecătorilor români la CEDO!

Sursa: Ministerul Justiţiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here