Un proiect mai puțin obișnuit a fost pus în dezbatere publică la Senat, inspirat fiind de cazurile prezentate în mass-media cu jandarmii care nu au putut interveni rapid pentru anihilarea unor animale sălbatice periculoase sau care au produs prejudicii cetățenilor unor localități. Proiectul prevede ca toți jandarmii să fie dotați cu arme tranchilizante, cu arme cu glonț de cauciuc și dispozitive cu ultrasunete, în eventualitatea intervenției în astfel de situații.

Jandarmeria este autoritatea care este trimisă la fața locului după alertarea la 112 sau la poliție: “Dar, deși jandarmii se deplasează la fața locului, aceștia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. În aceste condiții, modul de acțiune al acestora constă, de cele mai multe ori, în încercarea de a alunga animalele prin producerea unor zgomote puternice neputându-se întreprinde măsuri concrete pentru evitarea producerii altor situații asemănătoare, ca de exemplu tranchilizarea în vederea relocării acestora”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii mai susțin că, nu în ultimul rând, cetățenii așteaptă din partea autorităților o intervenție fermă, imediată, pentru creșterea gradului lor de siguranță, astfel că se impune modificarea legii astfel încât jandarmii să fie dotați corespunzător.

Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române. După art. 29 se introduce un articol nou, art. 291, cu următorul cuprins:

„Art. 291. În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare pentru:

a) Îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor sau bunurilor acestora;

b) Imobilizarea animalelor a căror viață sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenții umane.”

Proiectul de lege are toate șansele să treacă și de prima cameră sesizată, Senatul, unde a fost pus în dezbatere publică pe 14 februarie, dar și mai departe, la votul final din Camera Deputaților, deoarece inițiatorii lui sunt peste 60 de senatori și deputați din coaliția de la putere, PSD-ALDE.

Ai nevoie de Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here