21 Septembrie, 2017

IVG: Impozitul pe venitul global pe gospodărie, explicat în detaliu

Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu a revenit cu explicații detaliate în privința impozitului pe venitul global pe gospodărie și a scris pe o rețea de socializare că acesta nu este o taxă nouă, ci doar un mod nou de calcul a venitului.

Lia Olguţa Vasilescu arată că o gospodărie se referă la cei care “locuiesc şi se gospodăresc împreună”, ea putând fi reprezentată de o familie compusă din 2 soţi şi copiii lor, eventual bunicii, sau frații, dacă locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun. De asemenea, o gospodărie poate fi reprezentată de un singur adult care trăieşte din venituri proprii sau de doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun.

Nu este obligatoriu ca toţi membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuinţa comună, explică ministrul, care dă exemplu studenţii care vor locui în cămin doar o parte din an. În plus, într-o locuinţă pot coexista două sau mai multe gospodării: familiile unor fraţi care locuiesc în aceeaşi locuinţă şi decid să se “gospodărească” separat, sau doi parteneri necăsătoriţi care decid să se “gospodărească” separat, sau doi soţi divorţaţi care continuă să locuiască la aceeaşi adresă, mai explică oficialul Guvernului.

Referitor la nevoia de introducere a acestui tip de impozit, ministrul a precizat că în funcţie de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare: cheltuieli deductibile pentru studiile și creşterea copiilor (inclusiv taxele din sistemul privat de grădinițe, școli, licee, universități), abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru renovarea locuinţei, pentru reabilitare, construcție, pentru vacanțe în țară, asigurările de bunuri sau de viaţă, cheltuielile cu hrana şi cu îmbrăcămintea, în general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, ș.a.

Lia Olguţa Vasilescu dă exemplul unei familii cu 2 copii care va beneficia în cursul unui an de deduceri şi reduceri în valoare de circa 60.000 lei: “Cum se vor calcula deducerile? Din veniturile unei gospodării se scad contribuţiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coş comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit. Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferenţa care depăşeşte plafonul de 2.000 lei/luna (respectiv 24.000 lei/an)”.

Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual, susţine ministrul, şi de aceea este nevoie de un calcul pe gospodărie. Pe de altă parte, este nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze în special persoanelor cu venituri mici reale. Într-o familie în care unul dintre soţi are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică acelaşi nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soţi au salariul minim pe economie, se arată în postare.

Totodată, Olguţa Vasilescu susţine că nu este echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar şi venituri suplimentare din chirii sau dividende, să primească aceleaşi deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fără niciun alt venit.

În ceea ce priveşte impozitarea veniturilor în noul calcul:

 • impozitul va fi de 0% pentru toate veniturile mai mici de 2.000 lei/lună pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente.
 • impozitul va fi de 10% pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente.

De asemenea, noul sistem prevede alocări suplimentare pentru familiile cu copii, de 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună şi de 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei şi 10.000 lei/lună. Sumele vor fi acordate însă doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs.

Ministrul Muncii mai adaugă: “Când se plateşte IVG? Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declaraţiei fiscale depusă în luna mai a anului următor. Contribuabilii vor putea opta şi pentru plata anticipată (de exemplu în fiecare lună, cum este în prezent). Însă plata anuală a IVG permite ca din suma datorată să se scadă treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodărie în cursul anului. În multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitelor, caz în care gospodăria nu va mai plăti nicio sumă către stat. Mai mult, familiile cu copii aflate în această situaţie vor primi în plus de la stat alocarea prevăzută în funcţie de numărul de copii”.

Potrivit ministrului, cetăţenii vor obţine o creştere a veniturilor şi o reducere a taxelor, pentru că vor putea deduce aproape toate cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României. În plus, contribuabilii vor scăpa de birocraţie deoarece vor putea cere consultanţilor fiscali să le facă toate plăţile către stat şi să le depună documentele necesare către autorităţile fiscale. Tot de la consultanți, vor primi informaţii pentru a-şi proteja şi plasa mai bine economiile.

Într-un alt capitol al postării, Lia Olguţa Vasilescu explică: “Ce beneficii obţine statul şi economia? Se va reduce semnificativ economia neagră şi evaziunea, în special la TVA şi la accize: oamenii vor fi interesaţi să solicite bonul fiscal pentru a obţine deduceri de la stat. Vor creşte colectările la bugetul de stat. Se estimează un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde lei. Sectoare private importante vor fi stimulate (sectorul privat de sănătate, sectorul privat de educaţie, construcţiile, asigurările etc.)”.

Conform declarațiilor, noul model de impozitare va fi introdus de la 1 ianuarie 2018, iar cu o lună înainte vor fi selectaţi şi pregătiţi consultanţii fiscali şi se va face arondarea gospodăriilor pentru fiecare dintre aceştia. Apoi, de la 1 mai 2019, se depune pentru prima oară declaraţia anuală de venit global pe gospodărie (luându-se în calcul noul mode de impozitare şi deducerile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018).

Nu în ultimul rând, oficialul precizează rolul consultanților fiscali: ” Consultantul fiscal va fi o persoană de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodării. Va fi un fel de «Medic fiscal de familie» (la fel cum medicul de familie se ocupă de problemele de sănătate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale). Principalele sale atribuţii vor fi: completarea declaraţiei anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei; depunerea declaraţiei anual de venit global; efectuarea plăţilor tuturor obligaţiilor fiscale ale membrilor familiei către administraţiile şi instituţiile publice centrale sau locale; vor înlocui definitiv ghişeele pentru persoanele fizice”.

De asemenea, consultanţii vor face recomandări privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora în diverse forme de investiţii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursă etc). Un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodării în urban şi circa 250-300 în mediul rural. Plata lor va fi asigurată de către Guvern, după modelul medicilor de familie.

Lia Olguţa Vasilescu precizează: “Consultaţii vor avea trei surse de venit (care îi pot asigura o sumă totală de până la aproximativ 10.000 lei/lună):

1) Un venit per capita, corespunzător numărului de persoane din gospodăriile pe care le gestionează;

2) Un venit din comisioanele încasate pentru plăţile făcute în numele gospodăriilor către instituţiile publice de stat, care va fi cuprins între 2% şi 5% din valoarea plăţii şi va cădea în sarcina instituţiei publice către care se face plata.

3) Un venit din comisioanele plătite în numele gospodăriilor către diverşi operatori privaţi (exemplu: furnizorii de utilităţi) care vor dori să îşi colecteze veniturile prin intermediul consultanţilor fiscali, comisioane care vor fi în sarcina operatorului privat”.

Pregătirea consultanţilor fiscali va reveni în sarcina Guvernului care va asigura selecţia şi pregătirea etapizată a consultanţilor fiscali. Aceştia trebuie să aibă studii de specialitate în domeniu. Cei mai mulţi vor proveni din sectorul de stat şi din rândul absolvenţilor care vor fi atestaţi pentru această profesie. Ministrul muncii susţine că nu vor exista costuri suplimentare, pentru că se va reduce personalul de la ghişeele instituţiilor publice.   

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Tudorel
  aprilie 20 2017

  Inteleg largirea bazei de impozitare si “deducerile acordate”, dar nu inteleg de sunt arondat obligatoriu unui consultant fiscal! Daca am pregatirea necesara, de ce sa fiu arondat unui consultant fiscal? Neretinerea la sursa a impozitului, alta gogorita.

 • Răspunde
  xxxx
  aprilie 25 2017

  …SALUT ROMANI…”PATRIOTUL” VA SCRIE-P.S. SUNT ECONOMIST.VA PREZINT IN CONTINUARE -U EXEMPLU DE CALCUL SALARII IN VARIANTA ACTUALA SI VARIANTA P.S.D.-ISTA,A SOBOLANILOR ROSII CE VOR SA PACALEASCA POPORUL:
  …LA SAL.MIN.ACTUAL 1450 LEI,RETINERILE(SANATATEA+CAS-UL +IMPOZITUL PE SALARII) SUN IN SUMA DE 239 LEI,REZULTAND UN SALARIU NET IN SUMA DE 1066 LEI…..ATENTIE MARE LA CALCUL URMATOR IN VARIANTA “SOBOLANILOR ROSII-PS.D.-ISTI” CARE VOR OBLIGA OAMENII SA VINA CU BANII IN TRAISTA CA SA-I INTRETINA:
  LA ACELASI SAL.MIN.1450 LEI OR SA SE RETINA TOT CAS-UL-ANGAJATOR SI ASIGURAT IN PROCENT DE 26,3% SI SANATATE-ANGAJATOR SI ASIGURAT-IN PROCENT DE 10,7%-DECI UN PROCENT IN SUMA DE 37%,CARE APLICAT LA LA SALARIUL MIN.1450 LEI INSEAMNA-ATENTIE-TOTAL RETINERI NOI-536,5 LEI-REZULTAND UN REST PLATA NOU MAI MIC CU 152,5 LEI,RESPECTIV-913 LEI….OAMENI BUNI…GANDITIVA LA CATE SALARII MINIME SUNT IN TARA SI PE CATI VOR SA-I PACALEASCA P.S.D.-ISTI ASTIA ROSII…BIETII OAMENI ATAT CU SALARII MICI DAR SI CEI CU SALARII MAI MARI,OR SA O DUCA INCOMPARABIL MAI GREU,INCASAND UN SALARIUL MULT MAI MIC,IN CONDITIILE IN CARE PE DIFERENTA DE BANI AFERENTA CONTRIBUTIILOR SALARIALE CARE O SA RAMANA ANGAJATORILOR SE VA TRANSFORMA SI ACEASTA IN PROFIT IMPOZABIL SI PTR.PATRONATE….OAMENI BUNI…SUNT DIABOLICI LA DREPTUL…NU VA LASATI PACALITI SI IESITI IN STRADA PANA NU VA FI PREA TARZIU…SA VA GANDITI CAND OR SA APARA CEI 35.000 DE “OFITERI S.S.-CONSULTATII FISCALI”-AI PARTIDULUI UNIC CARE OR SA VA BATA LA POARTA SA DATI BANII SI PENTRU DIFERENTA DE 10%-IMPOZIT PE VENIT CALCULAT DUPA BUNUL PLAC AL DICTATURII MASCATE CARE SE INSTAUREAZA DEJA IN BIATA NOASTRA TARA…..ROMANI NU MAI GANDITI CU STOMACUL PENTRU NISTE BIETE AMAGIRI SI PROMISIUNI ELECTORALE…CARE NU AU CUM SA FIE SUSTINUTE SI CARE OR SA ADUCA TARA IN MARE HAOS…..ACESTI INCONSTIENTI DE LA PUTERE-IN SPETA P.S.D.-AU “MOMIT” 6 MIL. DE VOTANTI FORMATI DIN 2 MIL.DE BUGETARI SI 4 MIL.DE PENSIONARI CU ILUZII DESPRE UN TRAI MAI BUN,PENTRU A-SI ASIGURA PERENITATEA LA PUTERE PE SPINAREA UNEI POPULATII IMBATRANITE SI FARA IN PERSPECTIVA,INTR-O TARA CU INDUSTRIA AUTOHTONA LA PAMANT..PE CARE TOT EI AU DISTRUS-O DUPA 1989..IAR ACUM SUN DISPERATI SA PUNA MANA SI SA PATREZE PUTEREA CU ORICE PRET….

Scrie un comentariu