De anul viitor, investitorii de la Bursa de la Bucureşti scapă de declaraţia unică şi plătesc impozite mai mici, potrivit unui proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal votat de deputaţi. Astfel, proiectul urmează să meargă la promulgare iar apoi să fie publicat  în Monitorul Oficial. 

Prezenta lege vizează crearea unui mediu fiscal care să încurajeze atragerea și implicarea investitorilor individuali pe piața bursieră românească dar şi simplificarea regimului fiscal pentru investitori, ceea ce va duce la creșterea numărului de persoane fizice care investesc pe piața de capital din România, atât în mod direct cât și prin fondurile de investiții.

Totodată, se are în vedere și creșterea eficienței și a gradului de colectare la bugetul statului a taxelor din câștigurile de capital. Proiectul de lege propune implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai mult de 1 an și 3% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai puțin de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate.

Se încurajează astfel deținerile pe termen mediu și lung, ceea ce asigură companiilor listate investiții mai predictibile și mai durabile. Suplimentar, implementarea acestui sistem de impozitare implică și anularea creditelor fiscale acumulate pe baza pierderilor înregistrate în anii precedenți.

„Piaţa de capital a înregistrat progrese mari în ultimii ani, atât în ceea ce priveşte apropierea Bursei faţă de antreprenorii locali, cât şi în privinţa atractivităţii pentru populaţie. Credem că atât adoptarea impozitării diferenţiate a profiturilor, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital, vor avea un impact major asupra dezvoltării Bursei româneşti”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, conform unui comunicat de presă al BVB.

„Facilitățile oferite prin intermediul noii legi vor încuraja cu siguranță micii investitori, impozitarea la sursă ducând la o debirocratizare a declarării veniturilor obținute din investițiile pe piața de capital, dar și la o ușurare a poverii fiscale. Mai mult, legea reprezintă un factor care va susține implicarea pe termen lung a investitorilor de retail în tranzacțiile bursiere”, se arată într-un comunicat de presă al ASF.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here