Guvernul a aprobat Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului, acest program se va derula în perioada 2024-2030 și are alocate fonduri de 13,25 miliarde lei.
Actul normativ stabilește regulile necesare pentru a crea un cadru legal care să faciliteze promovarea proiectelor de investiții prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești. Scopul acestor măsuri este să asigure accesul la servicii medicale esențiale, să îmbunătățească calitatea vieții și să atingă standardele europene.
Limita maximă alocată pentru un proiect finanțat prin Program este:
- 2 miliarde de lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgență și spitale mono-specialitate;
- 350,5 milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgență;
- 250 de milioane de lei pentru spitale orășenești.
Beneficiarii acestui Program pot fi unitățile administrativ-teritoriale, unitățile sanitare publice subordonate instituțiilor publice centrale sau care sunt în proprietatea acestora, precum și spitalele publice orășenești, municipale/municipale de urgență și spitalele județene/județene de urgență. De asemenea, parteneriatele între autoritățile/instituțiile publice locale și unitățile sanitare publice sunt eligibile pentru finanțare.
Investițiile pot viza construcția de noi clădiri și dotări, lucrări de modernizare și reabilitare, extinderea clădirilor existente și adoptarea de tehnologii digitale și soluții de energie verde.
Finanțarea Programului va proveni atât din surse naționale, cât și din surse externe, detalii suplimentare urmând să fie stabilite printr-o Hotărâre de Guvern.
Beneficiarii pot depune cereri de finanțare în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice de implementare a Programului.
Vezi aici acte relevnte despre investiții în spitale
Vezi aici alte articole despre investitii spitale