Seful statului, Traian Basescu a venit cat se poate de pregatit in a da lectii de criza si de teoria Dreptului magistratilor si inaltilor reprezentanti ai Justitiei care au fost prezenti, in data de 3 noiembrie 2011, la Reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania.La aceasta reuniune de la sediul Ministerului Justitiei au participat ministrul MJ, Catalin Predoiu, al Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, al Fondurilor Europene, Leonard Orban, minstrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, chestorul Gheorghe Tutilescu, secretar de stat in MAI, Alina Bica, presedintele CSM, Horatius Dumbrava si vicepresedintele CSM George Balan, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, conducerea ANI formata din Alexandru Macovei si Horatiu Georgescu.
Traian Basescu i-a atentionat pe magistrati ca nu pot fi si Executiv si Legislativ, si Justitie, si ca una dintre marile probleme ale acestui moment o constituie cea legata de echilibrul puterilor in stat. Dupa care, a tras un perdaf fin judecatorilor, spunand ca amanarile la nesfarsit si le fac ei insisi atunci cand dau termene peste termene in loc sa judece cat mai rapid un dosar, si in esenta a solicitat ca judecatorii sa nu se mai bage sa dea ei castigatorii in licitatii pentru ca cei de la Comisia Europeana i-au transmis al doilea mesaj pe aceasta tema, avertizand ca in cazul in care instantele sunt cele care horarasc cine e castigatorul unei licitatii in detrimentul celui care a castigat licitatia, atunci Romania nu are decat sa plateasca din banii ei finantarea, si nu Uniunea Europeana. De asemenea, Basescu i-a ordonat elegant ministrului Internelor Traian Igas sa faca ce-o face dar in sedinta de Guvern de miercurea viitoare, problema sediului care trebuie dat Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa fie rezolvata. Igas a tacut si a bagat la cap.
Intrebarea-cheie a presedintelui: ”Cum se poate pune Justitia intr-o situatie atat de delicata?”
Basescu s-a aratat extrem de intrigat de puterea judecatoreasca, declarandu-se iritat de modul in care Justitia are ultimul cuvant chiar si cand este vorba de decizii ale Exceutivului luate in favoarea iesirii din criza: „Maine-poimaine veti decide prin hotarari judecatoresti cine este presedintele Romaniei!” Referindu-se la modul in care judeca magistratii unele dosare si la problema supraaglomerarii instantelor, presedintele Basescu a avut si aici un cuvant de spus: ”Eu inteleg ca procedura este sfanta pentru ca are misiunea de a garanta drepturile procesuale ale partilor. Amanarea la nesfarsit face justitia ineficienta (…) Procesele se amana continuu si normal ca se ajunge la sute de dosare daca practica este sa amani si nu sa judeci. Cat la suta din dosare sunt amanate, de multe ori batjocorindu-se procedura? Nu este un mod de a face justitia mai eficienta decat este”.
Concluzia presedintelui Basescu la problema imposibilitatii statului de a plati 9 miliarde de lei pentru hotararile care au titlu executoriu a fost urmatoarea: ”Daca am pune in aplicare hotararile judecatresti, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila! Daca abordarea este „nu-mi pasa de lege si de cum poate functiona statul” degeaba facem coduri noi si legea micii reforme. Cum se poate pune justitia in situatii atat de delicate?”
Seful statului a tinut sa precizeze fata de auditori: ”Cine afecteaza bugetul de stat indica sursa, iar corect ar fi ca magistratii, cand dau hotarari, sa ne spuna si sursa de finantare. Nu se intampla punerea continua a statului in dificultate, ci nerespectarea solutiilor judecatoresti. Mesajul meu este legat de respectarea echilibrului constitutionalintre puterile statului. Sunt legi si pentru judecatori, pe care acestia trebuie sa le aplice!”
Basescu a atentionat magistratii de supararea Comisiei Europene pe modul in care se adjudeca licitatii in instanta!
Basescu a transmis celor prezenti ca a primit al doilea semnal ingrijorator din partea Comisiei Europene care a explicat Cotrocenilor, zilele trecute ca „noi nu va mai finantam proiectele in care justitia a stabilit cine este castigatorul.Spalati-va pe cap cu castigatori stabiliti in felul acesta!” Comisia Europeana a informat, conform declaratiilor lui Traian Basescu, ca nu va mai finanta din bani europeni un proiect privind constructia unui tronson de autostrada deoarece castigatorul licitatiei a fost desemnat de catre o instanta judecatoreasca. Traian Basescu a explicat ca proiectul in discutie are in vizor licitatia pentru un tronson de autostrada de pe coridorul paneuropean 4. Unul dintre cei care au pierdut licitatia a contestat decizia comisiei de evaluare, avand castig de cauza in instanta. „Noi nu va mai finantam proiectele in care justitia a stabilit cine este castigatorul”, a citat Traian Basescu mesajul primit de la Bruxelles adaugand ca reactia Comisiei este una de neincredere fata de modul in care se castiga licitatiile in instanta, in pofida deciziilor luate de comisiile de specialisti.