26 Februarie, 2018

Introducerea examenului de bacalaureat profesional rămâne valabilă

Camera Deputaţilor a respins astăzi, 16 octombrie 2012, cererea de reexaminare, înaintată de preşedintele României, dl. Traian Băsescu, asupra legii privind aprobarea introducerii examenului de bacalaureat profesional.

Legea are ca obiect de reglementare stabilirea modalităţii de evaluare şi certificare a rezultatelor învăţării, la finalizarea învăţământului liceal, care se va realiza prin examenul de bacalaureat.

În data de 9 octombrie 2012 preşedinţia a anunţat cererea de reexaminare a acestei legi privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, referitoare la introducerea examenului de bacalaureat profesional.

Cererea de reexaminare a fost respinsă în urma primirii raportului realizat de către Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, în cadrul căreia, în urma dezbaterii din şedinţa susţinută pe 15 octombrie 2012, s-au înregistrat 15 voturi pentru şi 1 vot împotrivă.

Amendamentele aduse legii făceau referire la:

- generarea instabilităţii şi impredictibilităţii în sistemul educaţional prin introducerea unei diplome cu relevanţă redusă, care se poate obţine extrem de uşor;

- introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar riscă crearea unor dezechilibre în mentalul elevilor, referitor la opţiunile lor, şi în desfăşurarea examenului;

- certificarea confuză a competenţelor, prin lipsa de diferenţiere între profesional şi academic.

Sursa: Camera Deputaţilor

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu