Proaspăt numiţii “Dna/Dl IMM” vor apăra interesele întreprinderilor mici și mijlocii. În primul rând, aceştia vor verifica aplicarea corectă a legislaţiei UE privind IMM-urile şi se vor asigura că politicile la nivel național, regional și local sunt favorabile întreprinderilor.
Antonio Tajani, vicepreședintele Comisiei Europene, a inaugurat o nouă reţea de ambasadori pentru IMM-uri în statele membre la conferinţa SBA „Mobilizarea IMM-urilor pentru viitorul Europei”, desfăşurată la Budapesta. În timp ce IMM-urile sunt afectate de politici elaborate în diferite departamente ale administraţiei, pornind de la impozite la situaţia financiară şi de la reglementare la educaţie, ambasadorii pentru IMM-uri ar trebui să ajute micile întreprinderi să se concentreze asupra principalei lor misiuni, de a prospera şi de a crea locuri de muncă.
Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat în cadrul Comisiei europene, a declarat: „Noii ambasadori pentru IMM-uri se vor asigura că administraţiile «gândesc mai întâi la scară mică» şi ţin cont de interesele IMM-urilor în fiecare nouă lege şi reglementare. Contez pe noii noştri Dna şi Dl IMM pentru crearea unui ecosistem bun pentru toate micile întreprinderi, care le permite să îşi elibereze importantul avânt şi potenţial pentru crearea de locuri de muncă şi creştere economică. Atunci când vrem să facem treabă serioasă în Europa, gândim mai întâi la scară mică, dar obiectivele noastre sunt măreţe.”
Small Business Act (SBA) este politica elaborată de Comisia Europeană pentru IMM-uri, care are drept obiectiv să facă Europa mai favorabilă întreprinderilor şi să încurajeze oamenii să îşi deschidă propriile întreprinderi. Pe viitor, noii Dl sau Dna IMM se vor întâlni cu organizaţii reprezentative pentru IMM-uri la nivelul UE în cadrul Grupului consultativ SBA. Acest proces face parte din noua guvernanţă la care s-a făcut apel într-o reexaminare recentă a Small Business Act. Acest nou sistem va asigura o monitorizare mai îndeaproape și o acţiune coordonată în sprijinul IMM-urilor.
SBA a contribuit deja la eliminarea reglementărilor defavorabile, a asigurat finanţare pentru peste 110 000 de IMM-uri până acum, din cele 200 000 planificate să beneficieze de garanţii de împrumut bancar pentru IMM-uri și mecanisme de capital de risc până în 2012 și a propus soluţii favorabile micilor întreprinderi la probleme precum plăţile întârziate sau accesul la achiziţii publice. Statele membre au adoptat şi ele măsuri similare. Ele au redus costurile și durata înfiinţării unei societăţi de la 12 zile și 485 EUR în 2007 la 7 zile și 399 EUR în 2010, au îmbunătăţit accesul IMM-urilor la credite şi au lansat mecanisme de internaţionalizare. Rămân însă multe de făcut. Proaspăt numiţii ambasadori pentru IMM sunt aşteptaţi să se concentreze asupra acţiunilor la nivel naţional şi să le accelereze.
Recenta reexaminare SBA a indicat necesitatea unei mai bune guvernanţe pentru asigurarea aplicării conceptului „a gândi mai întâi la scară mică” la toate nivelurile elaborării de politici. Comisia Europeană l-a numit pe dl Daniel Calleja Crespo, director-general adjunct la Direcţia Generală Întreprinderi şi Industrie a Comisiei Europene, în calitatea de nou ambasador UE pentru IMM.
Interesele IMM-urilor din România în aceste structuri sunt reprezentate de dna Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru pentru economie, comerţ şi mediul de afaceri.
Pentru informaţii suplimentare:
„Small Business Act” pentru Europa
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/small-business-act/index_en.htm