Între a fi prea permisiv şi a fi prea exigent există o linie fină – şi acest lucru este valabil mai ales la locul de muncă. Pe de o parte, dacă eşti de acord, cu status quo-ul (termenul “status quo” provine din limba latină şi face referire la o stare care a existat înainte şi se menţine şi în prezent) , fără a pune la îndoială nimic, s-ar putea să îi suprinzi pe ceilalţi. Contribuţiile tale, preocupările, dorinţele şi ambiţiile ar putea fi nerecunoscute, mai ales în mediile corporatiste care de multe ori recompensează un comportament exigent, asertiv.

Trebuie să fii cel puţin un pic exigent, dacă doreşti să obţii ceva – dar nu prea exigent, căci aceasta ar putea fi percepută  că o auto-importanţă.

Un echilibru perfect între egocentrismul şi pasivitatea la locul de muncă, constă în a ştii cum şi când să pui cele mai bune tipuri de întrebări. Vă prezentăm în cele ce urmează cinci astfel de întrebări pe care orice angajat care visează la o carieră trebuie să le pună şefului sau fără a-i fi teamă:

1. Pot avea o mărire de salariu?

Nu trebuie să te temi de această întrebare, însă ar trebui să fii judicios atunci când îl întrebi pe şeful tău despre asta. Pentru un efect maxim pozitiv asigura-te că alegi momentul potrivit. Dacă ai oricare dintre următoarele informaţii la îndemână atunci când îi pui şefului tău  această întrebare, sunt şanse foarte mari de a primi un răspuns pozitiv iar întrebarea ta nu va părea exigentă şi nerealistică:

  • Exemple de responsabilităţi suplimentare pe care le-ai avut de la ultima mărire de salariu.
  • Demonstrează că îţi poţi depăşi colegii  sau că poţi ajunge mai sus şi dincolo de activităţile regulare.
  • Demonstrează, dacă este cazul că acei colegi cu care faci comparaţia câştigă mai mult decât tine.
  • O ofertă de salariu mai mare de la un potenţial angajator.

Aceste informaţii nu îţi pot garanta 100 % o mărire de salariu, dar îţi vor asigura justificarea în abordarea ta.

2. Pot avea mai multă responsabilitate?

Poate te gândeşti că punând această întrebare şefului tău, acesta îţi va da de lucru suplimentar, muncă adiţională copleşitoare sau dincolo de capacităţile tale. Dacă este nevoie, doar aminteşte-ţi că tu eşti cel care acordă avansul. Ca rezultat, ai şansa de a propune taxe suplimentare cu care să te simţi confortabil.

Dacă managerul îţi cere atribuţii în afara zonei de confort, ia în considerare solicitarea unui sprijin suplimentar în ceea ce priveşte formarea şi dezvoltarea înainte de a-ţi lua acea responsabilitate.

De ce, mai exact, ar trebui să ceri mai multă responsabilitate? Deoarece acest lucru va arăta şefului tău că eşti un “bun coechipier”. Demonstrează angajamentul tău faţă de companie, şi ai putea chiar benefia de o promovare şi / sau o mărire de salariu în scurt timp.

3. Pot avea ajutor?

Poate că eşti tipul de angajat care nu cere ajutor nici  atunci când te simţi copleşit, dar aceasta poate fi o decizie prostească. Dacă nu ceri ajutor şi apoi nu reuşeşti să îţi îndeplineşti obiectivele, crezi că şeful tău va accepta scuzele de genul “Nu am vrut să calc peste mândria mea“?

Nicidecum. Dacă te simţi copleşit de volumul de muncă, determină ce fel de resurse suplimentare ar putea fi necesare pentru a-ţi îndeplini obiectivele şi apoi cere-i permisiune şefului tău să fii ajutat de către un coleg. În acest fel, te vei duce la  şeful tău cu soluţia, şi nu cu problema – şi asta e întotdeauna cel mai bun mod de a obţine ajutorul de care ai nevoie.

4. Care sunt obiectivele mele?

Multe companii sunt atât de ocupate cu lucruri mărunte că de multe ori lucrurile importante cum ar fi atribuirea obiectivelor, ajung să fie neglijate. Nu suferi în tăcere, nu lucra fără ţintă, fără scopuri sau obiective clare. Acest lucru va duce doar la mai multă durere pentru tine, şeful tău şi  intreagă companie.

Este de datoria managerului tău să îţi atribuie obiective clare. Dacă nu ai în faţă aceste obiective, cum poţi fi să îndeplineşti sau să depăşeşti aşteptările companiei?

5. Pot avea instrumentul X pentru a lucra mai eficient?

În unele companii poate părea inutil sau chiar lacom să ceri instrumente mai bune pentru a creşte eficienţa. Cu toate acestea, niciodată nu trebuie să te temi să ceri şefului tău resursele necesare creşterii performanţelor – atâta timp cât o faci cum trebuie, desigur.

Arată-i şefului tău rata productivităţii curente, şi apoi ofera-i o prognoza a ratei de productivitate viitoare, cu noul instrument. Atâta timp cât poţi demonstra acest lucru şefului tău, nu trebuie să îţi fie frică să ceri mai multe resurse, indiferent de mediul în care eşti

Pentru unii oameni, să ceară lucruri este destul de uşor; pentru alţii, însă este o provocare majoră. Dacă doreşti să mergi mai departe în cariera ta, trebuie să fii gata să lupţi pentru ceea ce ai nevoie. Fii pregătit să pui întrebările potrivite, în mod corect, la momentul potrivit, şi îţi vei stabili singur succesul în carieră.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here