Începem prin a sublinia faptul că titlul acestui material a fost ales greşit intenţionat, tocmai pentru că în spaţiul public s-a înţeles iniţial că este vorba despre o scutire obligatorie de la întreţinere a copiilor cu vârsta de până la 3 ani. De fapt, aceştia pot fi exceptaţi de la plata cheltuielilor pe consumuri individuale, decizie care rămâne la latitudinea asociaţiei de proprietari – mai exact, trebuie convocată Adunarea Generală și supusă la vot propunerea.

Care este modificarea legislativă, mai exact?

Legea nr. 67/2017 pentru completarea art. 47 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a introdus un nou alineat, în vigoare din 22 aprilie 2017:

“(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt următoarele:

a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;

b) cheltuieli pe consumuri individuale;

c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;

d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

e) cheltuieli pe consumatori tehnici;

f) cheltuieli de altă natură.

(2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.

Ce sunt cheltuielile pe consumuri individuale?

După cum a fost precizat anterior, copiii mai mici de 3 ani pot fi exceptaţi de la plata cheltuielor pe consumuri individuale. Ce sunt acestea, mai exact? Conform art. 39 din Normele metodologice de aplicare a Legii asociațiilor de proprietari, cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru:

  • apă rece și canalizare;
  • apă caldă menajeră;
  • energia termică, combustibilul și apa rece pentru prepararea apei calde;
  • gaze naturale;
  • încălzirea apartamentului sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință.

Chiar vorbim despre o scutire?

Potrivit aceloraşi Norme, cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile.

Există opinii potrivit cărora această “scutire” ar fi insignifiantă (ori inexistentă), tocmai pentru că nu este raportată la cheltuieli pe număr de persoane, ci la cheltuielile pe consumuri individuale, care reies din indexul contoarelor. De exemplu, în cazul unei asociaţii de proprietari în care consumul este înregistrat individual prin apometre, repartitoare, contoare de gaze etc., ar mai rămâne de împărţit pe număr de persoane costurile legate de energie pe casa scării şi pentru ascensor (dacă este cazul).

Concluzia? Cel mai probabil vorbim despre încă o modificare legislativă ambiguă, care stârneşte mai multă confuzie decât clarificări şi care a dus în ultimele luni la apariţia unor conflicte în cadrul asociaţiilor de proprietari.

Ai nevoie de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here