Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi legea privind alăptarea în spaţiile publice care stabileşte unele măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial ş icând va ajunge să se aplice anumite  fapte vor constitui contravenţii şi anume:

a) evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil;

b) interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil;

c) refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Aceste fapte constituie contravenţii chiar dacă spaţiile publice sunt dotate cu camere de tip „mama şi copilul”.

Dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică aceasta se pedepseşte cu amendă de la 100 lei la 500 lei, dar dacă este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la ONRC – cu amendă de la 1000 lei la 2000 lei.

Constatarea contravenţiilor  şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.

De asemenea, proiectul mai  prevede că acestor contravenţii le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here