Săptămâna aceasta, cu ocazia Zilei Femeii, în cadrul şedinţelor susţinute în Parlamentul European se află ca tematică de dezbatere şi reacţia femeilor la criză, deputaţii europeni lucrând asupra prezenței femeilor în consiliile de administrație ale companiilor. Conform unor declaraţii prezentate pe pagina de internet a PE, raportoarele Evelyn Regner (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Austria) și Rodi Kratsa-Tsagaropoulou [Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), Grecia] au discutat despre importanța ameliorării condițiilor de muncă ale femeilor.

Vă prezentăm în continuare răspunsurile celor două doamne, la întrebările în ceea ce priveşte subiectul avut în vedere:

* Credeți că obiectivul de a avea cel puțin 40% femei și 40% bărbați în consiliile de administrație va reprezenta o provocare, în special în anumite sectoare?

Evelyn Regner: Bineînțeles că va fi o provocare. Este nevoie de cel puțin 30% femei în consilii pentru schimbarea întregului stil de lucru, a mentalității. Dar trebuie să fim flexibili: când este vorba despre o întreprindere care produce bunuri consumate în primul rând de bărbați, în care lucrează în primul rând bărbați, nu cred că trebuie să impunem limita de 30% femei în consiliile de administrație. Dar aceste cifre ne dau direcția în care trebuie să mergem.

Rodi Kratsa-Tsagaropoulou: Sunt în favoarea unui obiectiv concret. Propunerea de directivă oferă un cadru realist și aplicabil. În plus, dispunem deja de o bază de date de aproape 8.000 de femei europene care au ambiția personală, experiența și competența necesare pentru a avea un loc într-un consiliu de administrație.

* Care credeți că sunt următoarele măsuri ce trebuie luate de Parlamentul European pentru a echilibra mai mult mediul de lucru?

Evelyn Regner: Avem nevoie de un echilibru mai bun de genuri în întreaga structură a întreprinderilor și de aceea avem nevoie de programe de calificare pentru femei. Nu este vorba despre cine este numărul unu, ci de întrebarea dacă întreprinderile oferă șanse femeilor pe toate pozițiile. Sunt importante și sancțiunile, pentru ca directiva să fie eficientă.

Rodi Kratsa-Tsagaropoulou: Trebuie să abordăm acum chestiunea infrastructurilor sociale, reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie, meritocrației în cadrul întreprinderilor; apoi, trebuie să oferim femeilor mai mult spațiu, mai multă vizibilitate și să le recunoaștem valoarea.

Raportul legislativ privind echilibrul de gen în conducerea companiilor este programat pentru vot în plen în noiembrie 2013.

Sursa: PE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here