La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat modificarea art. 55 din Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, astfel încât internările nevoluntare, în cazul acestor bolnavi, să fie efectuate şi în cadrul secţiilor de psihiatrie, nu numai în spitalele de psihiatrie care au condiţii adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiţii specifice, cum este în prezent.

Potrivit unui comunicat oficial, justificarea modificării se bazează pe existența secțiilor de psihiatrie atât în cadrul spitalelor de psihiatrie, cât și în cadrul spitalelor universitare, județene, municipale, clinice sau de urgență. Astfel, se urmărește să se extindă accesul la astfel de servicii pentru a acoperi o gamă mai largă de instituții medicale.

Este menționat faptul că procedura de solicitare a internării nevoluntare a persoanelor cu tulburări psihice poate fi inițiată de către:

  • Medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care îngrijește persoana respectivă;
  • Familia persoanei;
  • Reprezentanții serviciilor abilitate ale administrației publice locale;
  • Reprezentanții poliției, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.

De asemenea, există și posibilitatea internării nevoluntare a persoanelor cu tulburări psihice în situații de urgență. În astfel de cazuri, medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse și după aprecierea necesității internării nevoluntare, poate dispune internarea pacientului și informarea reprezentantului legal sau a autorității tutelare.

Vezi aici Art 55 din Legea 487/2002

Vezi aici alte articole despre tulburări psihice

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here