Guvernul urmează se va reunească în şedinţă astăzi, 15 apriliepentru a adopta mai multe acte normative care “nu suportă amânare”, după cum a anunţat premierul Florin Cîţu. Sedinţa de ieri a fost amânată în urma demiterii ministrului sănătății. 

Precizăm că prim-ministrul Florin Cîţu l-a demis miercuri pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi i-a propus această funcţie vicepremierului Dan Barna, care a refuzat numirea.

În urma acestui refuz, Florin Cîţu preluat interimar acest portofoliu. Premierul va putea asigura acest interimat, conform Constituţiei, cel mult 45 de zile. Numirea noului ministru în funcție se face de şeful statului.

Demiterea s-a produs în urma oficializării Ordinului nr. 506, care a intrat în vigoare marți, la data publicării în Monitorul Oficial nr. 382/13.04.2021. Actul normativ se referă la noi criterii de carantinare a unei localități. De asemenea, a fost demisă şi secretarul de stat în Ministerul Sănătății (MS), Andreea Moldovan, care a semnat prezentul ordin.

Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea MS. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la MS a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, scrie într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Ordinul cuprinde CRITERII utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS CoV 2 în vederea instituirii carantinei zonale 

Astfel, pe lângă rata de incidență a cazurilor Covid-19, se va lua în calcul și nivelul de testare, precum și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Noul ordin introduce un punctaj, pe baza unei grile, pentru evaluarea riscului epidemiologic dintr-o localitate în vederea instituirii carantinei zonale.
Municipiile sau zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.

Astfel, criteriile pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori sunt:

 • Numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile (>/< 10/1.000 de locuitori)
 • Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile (>/< 5%)
 • Rata de incidență cumulată în 14 zile (>/< 3 cazuri la 1.000 de locuitori)
 • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile (crescător/ staționar/ descrescător)
 • Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100 (>/< 50%)
 • Gradul de ocupare a paturilor ATI în județ (>/< 90%)
 • Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ (>/< 90%)

Iar criteriile luate în calcul pentru instituirea carantinei în restul zonelor sunt:

 • Rata de incidență cumulată în 14 zile (>/< 3 cazuri la 1.000 de locuitori)
 • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile (crescător/ staționar/ descrescător)
 • Numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100 (>/< 50%)
 • Gradul de ocupare a paturilor ATI în județ (>/< 90%)
 • Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ (>/< 90%)
Pentru ieșirea din carantină a unei localități este prevăzut un singur criteriu — rata de incidență sub 3 cazuri la 1.000 de locuitori.
Ordinul se află în acest moment în vigoare, după şedinta Guvernului de astăzi se vor aduce anumite amendamente sau va fi abrogat cu totul.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here